atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek81 ptacek261 nasi_ptaci256.jpg nasi_ptaci249 nasi_ptaci2140 nasi_ptaci2183 nasi_ptaci2205 nasiptaci.info nasiptaci.info bullfinch-1575205_1920-f1d6acbaaa10fcd6acf253d2f4fd5f444568d293
Atlas ptáků

Šoupálek dlouhoprstý

soupalekdl

Velikost

12-13 cm, váha 9 g

Popis

Šoupálek dlouhoprstý je drobný a štíhlý pták s obloukovitě zahnutým zobákem, o málo kratším než hlava. Vršek těla je tabákově hnědý, bělavě podélně skvrnitý. Spodina je celá bílá s určitým leskem. Na hlavě je výrazný bílý nadoční proužek, čelo a temeno je silně skvrnité (ve zbarvení jsou značné individuální i místní rozdíly, od šedé po červenohnědou). Dráp zadniho prstu je dlouhý (více než 8 mm), obvykle delší než zadní prst. Rýdovací pera delšího ocasu jsou zašpičatělá, kostřec je tmavě okrově rezavý. Ve zbarvení obou pohlaví nejsou žádné rozdíly. Mladí ptáci mají spodek těla zažloutlý, jasně hnědě skvrnitý. Šoupálek dlouhoprstý je velmi podobný Šoupálku krátkoprstému (Certhia brachydactyla), jemné rozdíly se najdou v kresbě na křídlech, ale je zapotřebí fotografie nebo pozorování úplně zblízka. Nejlepším vodítkem je hlas. Zpěv šoupálka dlouhoprstého je hlasitější a delší než u šoupálka krátkoprstého a končí trylkem podobným trylku sýkory modřinky (Parus caeruleus).

Ekologie

Šoupálek dlouhopstý dává přednost lesům jehličnatým a smíšeným se starými stromy, převážně ve vyšších polohách, v horách až po horní lesní hranici. Řidčeji bývá zastižen v lesích listnatých a jiných stromových porostech. Žije i hluboko v nitru porostů. Hnízdí od dubna do července 1-2x ročně. Není pravým dutinovým hnízdičem, vybírá si spíše polodutiny. Hnízdo staví nejčastěji ve štěrbinách, puklinách a zlomech kmenů, za odchlíplou kůrou, v metrech dřeva, dost často i ve štěrbinách mezi prkny a trámy v lesních chatách a boudách. Na tak drobného ptáka je to velká stavba, charakteristická množstvím suchých, nejčastěji smrkových větviček neupraveně naskládaných v prostoru zvolené dutiny. Někdy bývá tento základ vysoký až 40 cm. Teprve na něm je dobře upravené hnízdo z trávy, proužků lýka, mechu a lišejníku. Ve výstelce je často srst a peří. Hnízdo staví převážně jen samička, sama také sedí na 5-7 bílých vajíčkách s jemnými i hrubšími rezavě červenými tečkami, hlavně u tupého pólu. Mladé krmí oba rodiče. Potrava se skládá převážně z hmyzu, jeho larev a pavouků, doplňkově jsou zastoupena i semena. Charakteristický je i jeho pohyb po stromech, šplhá klikatě vzhůru po kmenech, a z koruny pak slétá k patě sousedního stromu.

Rozšíření

V Eurasii žije od Španělska přez Kavkaz, Himálaj, Ťan-Šan a Sibiř do Koreje a Japonska. Je převážně stálý, na podzim a v zimě přelétavý, přidružuje se k hejnkám sýkor.

Rozšíření v ČR.

Hnízdí téměř na celém území,početnější je od středních poloh po horské lesy,místy se vyskytuje až po horní hranice lesa.V letech 2001-03 u nás hnízdilo 300-600 tisíc párů,velikost populací je stabilní.
Rovněž populace v Evropě jsou stabilní a považované za zabezpečené,na celém území žije více než 5,7 milionu párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek39 image-a8cf27830065fb207a03a2ccebf669d4cd2be114 nasi_ptaci317.jpg nasi_ptaci711.jpg nasi_ptaci2459 jay-548381_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 171a harris-hawk-1710660_1920 most55
Nové foto
most89 most102 most1 18birds_b 21a 121a 291a 2birds_b 3birds_b 10bids_2017 12bids_2017 16bids_2017 most53 most58