atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek175 nasi_ptaci68.jpg nasi_ptaci155.jpeg nasi_ptaci160.jpg nasi_ptaci2242 nasi_ptaci2315 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most3
Atlas ptáků

Sýc rousný

sycrousny

Velikost

Délka: 22-27 cm.
Rozpětí: 50-62 cm.
Hmotnost: M 95-110 g., F 120-210 g.

Popis

Vrch těla je tmavohnědý, se světlými skvrnami zejména na vrchu hlavy a za šíjí. Při kořeni křídla má světlý pruh. Spodina těla je bílá s hustými tmavohnědými skvrnami. Závoj je bílý, tmavě lemovaný, před okem a nad ním je černá skvrna. Letky světle hnědé s bílými páskami, rýdovací pera hnědá s několika přerušovanými bílými páskami. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.
Vrch těla mláďat je tmavší, bez světlých skvrn, tmavý je i závoj.

Ekologie

Hnízdí ve starých, většinou jehličnatých lesích, vždy v dutinách (nebo budkách) po datlu černém (Dryocopus martius) nebo žlunách (Picus sp.). Hnízdní dutinu nijak neupravuje, vystýlku tvoří zbytky kořisti a vývržky. Od poloviny března do konce května snáší 4-7(2-8)vajec ve dvoudenních intervalech. Sedí pouze samice od snesení prvního vejce, délka sezení je nejčastěji 26-27 dní. Hnízdo mláďata opouštějí ve věku 30-35 dní, v té době jsou již plně vzletná. Pohlavně dospívají v následujícím roce, nejvyšší dosažený věk je téměř 16 let.
Více než 95% potravy tvoří drobní savci, zbytek ptáci a zcela vyjímečně hmyz.

Možné záměny

Velikostí i zbarvením se podobá sýčkovi obecnému (Athene noctua). Liší se zejména hustě opeřenýma nohama, má velkou hlavu s kontrastněji zbarveným závojem. V letu se rozezná podle přímého letu, sýček létá v dlouhých obloucích.

Rozšíření

Aegolius funereus funereus – vyskytuje se od severovýchodního Polska přes Ural po západní Sibiř. Víceméně izolované populace žijí v pohořích střední až jižní Evropy a Malé Asie. V posledních desetiletích se areál druhu rozšiřuje a sýc sestupuje i do nižších poloh. V celém areálu stálý, nanejvýš přelétavý druh. Evropské populace čítají více než 110 tisíc párů.
U nás původně obýval především horské jehličnaté lesy. Ve druhé polovině minulého století se začal šířit i do nižších poloh a v současnosti se vyskytuje asi na 40% území. Současně se zvyšuje i jeho početnost – v letech 1985-89 byla odhadována na 550-800 párů, v letech 2001-03 už na 1500-2000 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
dsc_0017_1-a5e145946dd50b0533c44e6279fcd5f500524682 ptacek597 dsc_0032-d8a57c5361f0cbc3d053a0ea683333a1a2fba033 nasi_ptaci141.jpg nasi_ptaci516.jpg nasi_ptaci540.jpg nasi_ptaci659.jpg nasi_ptaci708.jpg nasi_ptaci237 nasi_ptaci2216 stehlici-9fe707d43cee21e5f7f59129de720e28438fd0c9-025b715229d37399e9cf82b3b78107be08542b4b nasiptaci.info nasiptaci.info 11a
Nové foto
141a most100 most102 robin-2197691_1920 271a most5 241a buzzard-554486_1920 6bids_2017 7bids_2017 most52 most81 P1000747 P1000810