atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek221 OLYMPUS DIGITAL CAMERA nasi_ptaci569.jpg nasi_ptaci861.jpg nasi_ptaci2188 dscn3398-bbaa788f5ccecfbfae87c72fbf886265df7dd0ce bird-of-prey-778476_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Sova pálená

sovpal

Velikost

Délka: 33-39 cm.
Rozpětí: 80-95 cm.
Hmotnost: 220-405 g.

Popis

Středně velká sova, na přední straně hlavy má výrazný srdčitý závoj tvořený peřím uspořádaným soustředně kolem očí. Shora je šedá s výraznými bílými tečkami, zespodu světle žlutě rezavá nebo bělavá s tmavými tečkami, ty můžou téměř úplně chybět.

Ekologie

Původně tento druh hnízdil ve skalách a stromových dutinách. Ve velké části svého areálu se však stala synantropním druhem a hnízdí především ve věžích kostelů, ve zříceninách, na půdách a v hospodářských budovách, v přirozeném prostředí jen zřídka.
V ůnoru a březnu probíhá tok, při kterém se oba partneři ozývají chraplavým hlasem. Hnízdí od dubna do července, v menším počtu případů i v ostatních měsících. Počet hnízdění v jednom roce je závislý na potravní nabídce, hlavně na množství drobných hlodavců. Je-li potravy málo, nemusí v daném roce zahnízdit vůbec, naopak v letech populačního maxima hrabošů hnízdí 2x ročně.
Ve snůšce bývá od 1 až do 15 vajec, sedí pouze samice 30-34 dní a samec ji po tuto dobu krmí. Po vylíhnutí jsou mláďata ještě asi 11 dní na hnízdě zahřívána samicí. Krmena jsou oběma rodiči, od věku 3 týdnů jsou schopna sama požírat donesenou potravu. Vzletná jsou přibližně ve dvou měsících věku, ve stáří 1 roku jsou pohlavně dospělá, i když při potravně příznivém období je samice schopna rozmnožování už ve stáří 200 dní. Nejvyšší věk je necelých 18 let.
Nejdůležitější složkou potravy jsou drobní hlodavci, kteří tvoří až 90% úlovků. V menší míře se živí i ptáky, obojživelníky a větším hmyzem. Potravu loví v noci za pomalého letu nízko nad zemí, v době krmení mláďat vyjímečně loví na stinných místech i během dne.

Rozšíření

Tyto alba guttata – střední a východní Evropa. Nizozemím,Belgií,údolím Rýna v Německu, severní a východní Francií, Švýcarskem a Chorvatskem probíhá hranice s T.a.alba. Většina populací je stálá, nebo se v zimě potulují nedaleko hnízdišť, i když jsou známy přelety i do vzdálenosti více než 1500 km.
V ČR se vyskytuje nehojně na většině území v nižších polohách, v horách se vzácně vyskytuje do výšek cca 800 m.n.m. Stejně jako ve většině Evropy se i u nás početní stavy snižují, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 130-500 párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek97 ptacek176 ptacek589 photo0020-fb82065335ed87de0ccc7ca75f1b617cdeae2972 nasi_ptaci145.jpeg nasi_ptaci264.jpg nasi_ptaci380.jpg nasi_ptaci238 nasi_ptaci2430 nasi_ptaci2456 dudek-5472b51b0cdb3384c5014444eea1eafed33c630e nasiptaci.info _dsc9610-c70e7d1555c1d499d2bd880579ecbb7990d31e13 18bids_2017
Nové foto
most10 most16 most31 most34 most39 P1000626 P1000642 most78 P1010165 P1010198 P1010202 P1010211 P1010218 P1010228