atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek505 dscf5187-b265249642d56fb41a0c369acecd96fe4e3d4413 photo0020-fb82065335ed87de0ccc7ca75f1b617cdeae2972 nasi_ptaci80.jpg nasi_ptaci170.jpg nasi_ptaci2301 dsc00300-1e29635fe5b702bc352958905f1bcd19da9baff9 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Skřivan polní

skrivanpol

Velikost

16-18 cm, váha 40 g

Popis

Svým zbarvením je dokonale přizpůsoben životu na zemi. Svrchu a na hrudi je šedohnědý, čárkovaný, břicho je bílé. Čárky na hrudi končí dost náhle nad břichem bez kresby. Vnější ocasní pera dosti dlouhého ocasu jsou bílá, což je na kratší vzdálenost nápadné za letu při vyplašení, kdy odlétá nízko nad zemí s třepotáním křídel a poloroztaženým skloněným ocasem. Přitom lze u hnědého ptáka pozorovat tenký rozpitý bělavý lem zadního okraje křídel. Temenní pera nosí částečně vztyčená, samec je může vztyčit ve stříškovitou chocholku. Z blízka je též nápadný dlouhý, téměř rovný dráp zadního prstu, přizpůsobený ke zvětšení plochy nohy na nerovných, hrbolatých terénech. Samička se liší od samce jen menší velikostí. Mláďata jsou tmavší, skvrnitější a mají na hřbetě bílé špičky per.

Ekologie

Hnízdí hojně v otevřené krajině. Kromě ní obsazuje i pastviny, vřesoviště, rašeliniště a na severu tundru. Na jihu i horské louky, zvláště ty kde je tráva stále nízká. Početně se vyskytuje zejména na jarním tahu, kdy přilétá už v únoru. Jinak žije přísně individuálně, vůči svým sokům je velmi nesnášenlivý a svůj hnízdní okrsek úporně brání. V období vrcholného toku zpívá i samice, ovšem podstatně řidčeji než samec. Hnízdí od dubna do července 2-3x ročně. Hnízdní důlek pod převislou vegetací vyhrabe samička a snáší do něho stébla trav a kořínky, někdy i žíně a chlupy. Na 3-5 žlutozelených, hustě skvrnitých vajíčkách sedí samice, kterou po poledni občas střídá samec. Mláďata krmí oba rodiče 9 až 10 dní, za 18 dní už mláďata dovedou létat. Tvoří tedy jakýsi přechod od ptáků krmivých, k ptákům nekrmivým. Takový způsob odchovu je ve stepních podmínkách výhodnější než odchov mláďat krmivých. Z jara a v létě převažuje potrava živočišná, hmyz, pavouci, později rostlinná, zelené části rostlin, semena.

Rozšíření

Obývá celou palearktickou oblast mezi 35-65° s. š. Na zimoviště do Středomoří odlétají skřivani v září až říjnu, v malém počtu u nás i přezimují. Byl introdukován i do Austrálie, na Tasmánii a na Nový Zéland.

Rozšíření v ČR

Druh hojně hnízdící na celém území od nížin až po nejvyšší polohy hor. I přes neustálý mírný pokles stavů u nás v letech 2001-03 hnízdilo 0,7-1,4 milionu párů.
Evropské populace ve 2. polovině minulého století postihl silný úbytek stavů (podle některých údajů až o 50%), i tak se jedná o hojný druh – v současnosti v celé Evropě hnízdí více než 40 milionů párů.

6 komentářů u Skřivan polní

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek67 ptacek291 ptacek267 ptacek486 nasi_ptaci89.jpg nasi_ptaci263.jpg nasi_ptaci411.jpg nasi_ptaci281 nasi_ptaci2217 nasi_ptaci2245 nasi_ptaci2299 ptacek-0bfe27b067d02832382985d7eed219fa9a64f1d3 nasiptaci.info most94
Nové foto
131a 161a most91 most3 most5 most9 most18 most32 3bids_2017 8bids_2017 9bids_2017 16bids_2017 P1000617 P1000648