atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek310 drozd-zpevny-1-6027a629f3b956a937230f7606cb8486d13c4635 nasi_ptaci490.jpg nasi_ptaci602.jpg nasi_ptaci793.jpg bird-of-prey-1008497_1920 milan-392503_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info 71a
Atlas ptáků

Potápka malá

potapka_mala

Velikost

Délka: 23-29 cm.
Hmotnost: 105-370 g.

Popis

Nejmenší potápka, tmavohnědá, tváře a strany krku kaštanově hnědé. U kořene zobáku světlá skvrna. V zimě jednobarevně šedá, světlejší spodek.

Ekologie

Obývá vodní plochy i zcela malých rozměrů. Hnízdí od dubna do července, běžně 2krát ročně. Hnízdo je většinou na velmi zarostlých místech v mělké vodě. Snáší 3-8 vajec, doba sezení je 19-20 dní. V ČR hnízdí cca 3-6tisíc párů.
Potrava – výhradně drobní vodní živočichové, nejčastěji hmyz a jeho larvy.
Kroužkováním prokázán věk 13 let.

Rozšíření

T.r.ruficollis – Evropa mimo většiny Skandinávie, severozápad Afriky.
U nás hnízdí mimo horských oblastí (do cca 600 m.n.m.) běžně na celém území.
Naše populace jsou většinou tažné, zimují v jihozápadní Evropě, vzácně v severní Africe. V ČR přezimuje na nezamrzlých úsecích řek každoročně 1000-2000 jedinců, patrně ze severní až severovýchodní Evropy.

Význam

Neškodný druh, v současnosti ubývající.

Rozšíření v ČR

Na našem území hnízdí na všech vhodných plochách od nížin do výšek více než 950 m. n. m. Velikost našich populací se oproti roku 1989 snížila přibližně o třetinu, v letech 2001-03 čítala 2000-4000 párů.
Velikost evropské populace je celkem stabilní, téměř 100 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek171 ptacek309 p6-5abc1d33e174660c2578b60d603583c8710ead46 nasi_ptaci354.jpg nasi_ptaci2122 nasi_ptaci2335 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 25bids_2017 most74
Nové foto
331a most85 most90 most98 most102 3birds_b 28birds_b 35birds_b most17 17bids_2017 most61 most79 P1000687 P1000716