atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek184 img00071b-f399d937f72b27b48a2c43bfbfe260d0cbc74dcb nasi_ptaci648.jpg nasi_ptaci2465 bohemian-waxwing-92451_1920 woodpecker-797398_1280 1birds1 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info birds-217590_1920 2bids_2017 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků


Potápka černokrká

potapkacernokrk

Popis

Velikostí mezi p.roháčem (Podiceps cristatus) a p. malou (Tachybaptus ruficollis). Vrch těla včetně krku a hlavy černý. Po stranách hlavy chomáče zlatožlutých per,výrazně červené oči. Břicho vždy jasně bílé. Vprostém šatě se podobají p.žlutorohé (Podiceps auritus), rozdíl viz tam.

Ekologie

Tažný druh, naše populace zimují převážně v jižní a západní Evropě. Každoročně zimuje do 10 jedinců u nás.
Hnízdí převážně na rybnících s bohatou okrajovou vegetací. Hnízdí v koloniích (až 300 párů), méně často jednotlivě. Běžně hnízdí ve společných koloniích s ostatními ptáky, hlavně s rackem chechtavým. Hnízdo si staví v nehluboké vodě, většinou mezi porosty vodních rostlin. Od poloviny dubna do června snáší většinou 3, méně často až 7 vajec na kterých sedí 20-22 dní. Menší část párů hnízdí dvakrát ročně.
Potrava: vodní hmyz, korýši, měkkýši, malé rybky. Méně často sbírá bezobratlé i na souši a požírá rostlinnou potravu.
Nejvyšší doložený věk jsou 4 roky.

Rozšíření

Kosmopolitní druh, chybí v Austrálii, Oceánii a v Jižní Americe.
P.n.nigricollis – od střední Asie po východní Evropu,dále na západ je areál druhu nesouvislý.
V ČR hlavně v rybničnatých oblastech po celém území do zhruba 600m.n.m. V 60.-70.letech min.století byla naší nejhojnější potápkou. Od 80.let dochází k výraznému poklesu početnosti. V letech 1985-89 byla populace odhadnuta na 2500-5000 hnízdících párů, v r.1994 na 1000-1500 párů a v r.2000 pouhých 400-800 párů. Příčiny poklesu nejsou vyjasněné, jednou z příčin může být i pokles počtu kolonií racka chechtavého, ve kterých téměř výhradně hnízdí.
Pokles početnosti pokračuje i nadále,v letech 2001-03 u nás hnízdilo 300-600 párů.

Význam

Pro rybniční hospodářství neškodná.V současnosti u nás ubývající druh.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek193 wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db nasi_ptaci69.jpeg nasi_ptaci178.jpg nasi_ptaci380.jpg nasi_ptaci2157 nasi_ptaci2313 nasi_ptaci2392 dsc00083-434e9d7593da73a4cafe7987cd52ba9b8f017979 nasiptaci.info bird-1703815_1280 most84 most70 most73 P1010213 www.nasiptaci.info most92 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
P1000626 P1000648 most43 P1010164 P1010229 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most51 most75 most150 most165 most167 most188 most207 most229 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info