atlas našich ptáků
Fotogalerie
nasi_ptaci339.jpg nasi_ptaci783.jpg nasi_ptaci840.jpg nasi_ptaci265 nasi_ptaci2441 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Poštolka obecná

postolob

Velikost

Délka: 31-37 cm.
Rozpětí: 68-78 cm.
Hmotnost: 175-300 g.
Vejce.
Výška x šířka:39×31 mm(prům.)
Hmotnost:15-26 g.

Popis

Samec má modrošedou hlavu, vrch těla červenohnědý s tmavšími skvrnkami. Spodní strana je nažloutlá s tmavými kapkovitými skvrnami. Na ocase tmavá koncová páska.
Samice má vrch těla i hlavu rezavohnědou, s hustým skvrněním, spodek těla stejný jako u samců. Na ocase má několik tmavších pásů, poslední nejširší. Mladí ptáci se podobají samici.

Ekologie

Původně byla poštolka ptákem obývajícím otevřenou krajinu s poli a loukami. Oblastem se souvislými lesy se vyhýbá, v horách ale hnízdí nad horní hranicí lesa. Od 50. let minulého století se šíří do měst, kde v současnosti hustota hnízdních populací až několikanásobně převyšuje počty ve volné krajině.
Tok začíná už od února, ke konci března může docházet ke snášení vajec. Nejčastěji hnízdí na stromech, kde využívají starých hnízd – nejčastěji po krkavcovitých. Ke hnízdění používá i větší dutiny, přirozené i budky, méně často skalní stěny. Ve městech hnízdí v kostelních věžích,na půdách, balkonech a různých výklencích ve zdivu. Častěji než ve volné krajině hnízdí v koloniích (největší až cca 50 párů). Snáší většinou 4-7 vajec na kterých sedí 25-31 dní. Mláďata zhruba po měcíci hnízdo opouští, pohlavní dospělosti dosahují druhým rokem. Ve volné přírodě se můžou dožít až 16 let.
Potrava – hlavní částí jsou drobní hlodavci, méně větší hmyz, ptáci, plazi, ale i měkkýši. Ve velkých městech větší část potravy tvoří ptáci, některé poštolky se i specializují na vybírání holoubat z hnízd městských holubů.

Rozšíření

F.t.tinnunculus obývá mimo několika nejsevernějších oblastí celou Evropu. Na většině území je stálá nebo přelétavá, pouze populace ze severu a východu Evropy v zimě táhnou jižněji.
P.obecná je náš nejhojnější sokolovitý dravec, vyskytuje se na celém území republiky. Hnízdí u nás 9-13 tisíc párů. Vzhledem k tomu, že na zimu se k nám stahují ptáci ze severnějších oblastí, přezimuje u nás 15-30 tisíc jedinců.
Počty párů v Evropě se odhadují asi na 350000.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek153 ptacek194 ptacek312 dscf5187-b265249642d56fb41a0c369acecd96fe4e3d4413 robin-1703776_1920 nasi_ptaci586.jpg dscn3398-bbaa788f5ccecfbfae87c72fbf886265df7dd0ce nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info cimg2402-e78006a2fa5afbab52003fc39f3663c98685ab1e cimg2417-2777266c18d507912e62a43959ce38b89d82dd43 hyl-obecny-9666448171825139cb9d10a02536c6059dae5927
Nové foto
81a 2birds_b tit-2174557_1920 most18 most35 12bids_2017 14bids_2017 P1000628 P1000628 most45 most56 P1000810 P1000812 P1000819