Pěnice vlašská
Reklamy
Pěnice slavíková
Pěnkava jikavec

penicevlazska
Reklamy

Velikost

Délka: 15,5-17 cm.
Hmotnost: 19-32 g.

Popis

Samec má vrch hlavy, tváře a příuší šedé, stejně tak i hřbet a kostřec. Rýdovací pera jsou šedá, krajní dvě s bílou koncovou páskou. Hrdlo, prsa a boky až po holeň na světle šedém podkladě tmavošedě příčně pruhované. Břicho šedobílé, svrchní krovky ocasní hnědošedé se světle šedými lemy. Letky hnědošedé, i ty můžou mít bělavé lemy.
Samice je celkově matnější, má světlejší hlavu a jen nezřetelné vlnkování.

Ekologie

Vyhledává husté křovinné porosty, hlavně s trnitými keři, při okrajích listnatých lesů, na polních mezích a remízcích. Hnízdí 1x ročně, hnízdo staví v hustých porostech keřů nebo nízkých stromů, v převážné většině do 1 m nad zemí. Od května do začátku června snáší 4-5 (3-6) vajec, sedí střídavě oba rodiče 12-15 dní. Hnízdo mláďata opouštějí po 11-16 dnech a několik dní jsou ještě krmena v okolí. Pohlavně dospívají koncem 1. roku života, nejvyšší věk je 10 let. Přílet ze zimovišť probíhá od konce dubna do poloviny května, odlétají od srpna, poslední ojedinělí ptáci se zdrží do konce září.
Většinu potravy tvoří hmyz a jeho larvy, koncem léta požírá i dužnaté plody.

Rozšíření

Hnízdní areál se rozkládá od severní Itálie a středního Německa na východ po Mongolsko a řeku Ob, od jihu Skandinávie po sever Itálie, Řecka, Turecka a dál po Turkménii. Celoevropská populace je považována za zabezpečenou, čítá více než 460 tisíc párů. Přísně tažný druh, zimuje ve východní tropické Africe a na jihu Arabského poloostrova.
U nás se jedná o nejvzácnější druh pěnice. Hnízdní výskyt je soustředěn do nížin a pahorkatin (cca do 500 m. n. m. ) středních a východních Čech, pánví v Podkrušnohoří, Českého středohoří, Plzeňska, střední a jižní Moravy, podhůří Moravskoslezských Beskyd, Jesenicka a Vidnavska. Největších hnízdních hustot dosahují ve vojenských výcvikových prostorech, ve VVP Boletice také vystupuje nejvýše-hnízdění bylo prokázáno v 1050 m. n. m. Do 80. let minulého století u nás došlo k výraznému úbytku stavů (až o 50%), v posledních desetiletích se stavy opět zvyšují, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 3-6 tisíc párů.
Pěnice slavíková
Pěnkava jikavec
Reklamy
Send this to a friend