atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek186 ptacek368 ptacek624 ptacek637 _dsc0976-f77a0d81c011343e015197429d94491c3f7c320e nasi_ptaci229.jpg nasi_ptaci588.jpg nasi_ptaci658.jpg nasi_ptaci775.jpg nasi_ptaci231 dano-do-eu-vyrez-pro-pe-fea8172859d4124a713ff88dfc95e5600a5955e0 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků


Pěnice vlašská

penicevlazska

Velikost

Délka: 15,5-17 cm.
Hmotnost: 19-32 g.

Popis

Samec má vrch hlavy, tváře a příuší šedé, stejně tak i hřbet a kostřec. Rýdovací pera jsou šedá, krajní dvě s bílou koncovou páskou. Hrdlo, prsa a boky až po holeň na světle šedém podkladě tmavošedě příčně pruhované. Břicho šedobílé, svrchní krovky ocasní hnědošedé se světle šedými lemy. Letky hnědošedé, i ty můžou mít bělavé lemy.
Samice je celkově matnější, má světlejší hlavu a jen nezřetelné vlnkování.

Ekologie

Vyhledává husté křovinné porosty, hlavně s trnitými keři, při okrajích listnatých lesů, na polních mezích a remízcích. Hnízdí 1x ročně, hnízdo staví v hustých porostech keřů nebo nízkých stromů, v převážné většině do 1 m nad zemí. Od května do začátku června snáší 4-5 (3-6) vajec, sedí střídavě oba rodiče 12-15 dní. Hnízdo mláďata opouštějí po 11-16 dnech a několik dní jsou ještě krmena v okolí. Pohlavně dospívají koncem 1. roku života, nejvyšší věk je 10 let. Přílet ze zimovišť probíhá od konce dubna do poloviny května, odlétají od srpna, poslední ojedinělí ptáci se zdrží do konce září.
Většinu potravy tvoří hmyz a jeho larvy, koncem léta požírá i dužnaté plody.

Rozšíření

Hnízdní areál se rozkládá od severní Itálie a středního Německa na východ po Mongolsko a řeku Ob, od jihu Skandinávie po sever Itálie, Řecka, Turecka a dál po Turkménii. Celoevropská populace je považována za zabezpečenou, čítá více než 460 tisíc párů. Přísně tažný druh, zimuje ve východní tropické Africe a na jihu Arabského poloostrova.
U nás se jedná o nejvzácnější druh pěnice. Hnízdní výskyt je soustředěn do nížin a pahorkatin (cca do 500 m. n. m. ) středních a východních Čech, pánví v Podkrušnohoří, Českého středohoří, Plzeňska, střední a jižní Moravy, podhůří Moravskoslezských Beskyd, Jesenicka a Vidnavska. Největších hnízdních hustot dosahují ve vojenských výcvikových prostorech, ve VVP Boletice také vystupuje nejvýše-hnízdění bylo prokázáno v 1050 m. n. m. Do 80. let minulého století u nás došlo k výraznému úbytku stavů (až o 50%), v posledních desetiletích se stavy opět zvyšují, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 3-6 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek27 dscf5168-b593cbe5fcafd86715a58280f965d419944d1d7a 16-9-2011-zluna-zeleni-1-346cfadeb8db54b873c7c38f30c3a33e063da489 ptacek236 cimg1942-d6cfb648f21523f222fd89e991ba41ccc22950c5 drozd-zpevny-3-0782a59b8ff2b099b10ab993dc8736f7d1e84771 nasi_ptaci167.jpg nasi_ptaci514.jpg nasi_ptaci775.jpg nasi_ptaci242 nasi_ptaci2445 barn-owl-275942_1920 turnstone-534865_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most17 most64 P1000697 P1010237 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most130 most146 most160 most161 most200 most219 most234 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info