atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek214 ptacek370 nasi_ptaci439.jpg nasi_ptaci2489 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info dsc_0281-67e8678ac262c0bc314d61aa87f14eba8a4ea60d
Atlas ptáků

Pěnice vlašská

penicevlazska

Velikost

Délka: 15,5-17 cm.
Hmotnost: 19-32 g.

Popis

Samec má vrch hlavy, tváře a příuší šedé, stejně tak i hřbet a kostřec. Rýdovací pera jsou šedá, krajní dvě s bílou koncovou páskou. Hrdlo, prsa a boky až po holeň na světle šedém podkladě tmavošedě příčně pruhované. Břicho šedobílé, svrchní krovky ocasní hnědošedé se světle šedými lemy. Letky hnědošedé, i ty můžou mít bělavé lemy.
Samice je celkově matnější, má světlejší hlavu a jen nezřetelné vlnkování.

Ekologie

Vyhledává husté křovinné porosty, hlavně s trnitými keři, při okrajích listnatých lesů, na polních mezích a remízcích. Hnízdí 1x ročně, hnízdo staví v hustých porostech keřů nebo nízkých stromů, v převážné většině do 1 m nad zemí. Od května do začátku června snáší 4-5 (3-6) vajec, sedí střídavě oba rodiče 12-15 dní. Hnízdo mláďata opouštějí po 11-16 dnech a několik dní jsou ještě krmena v okolí. Pohlavně dospívají koncem 1. roku života, nejvyšší věk je 10 let. Přílet ze zimovišť probíhá od konce dubna do poloviny května, odlétají od srpna, poslední ojedinělí ptáci se zdrží do konce září.
Většinu potravy tvoří hmyz a jeho larvy, koncem léta požírá i dužnaté plody.

Rozšíření

Hnízdní areál se rozkládá od severní Itálie a středního Německa na východ po Mongolsko a řeku Ob, od jihu Skandinávie po sever Itálie, Řecka, Turecka a dál po Turkménii. Celoevropská populace je považována za zabezpečenou, čítá více než 460 tisíc párů. Přísně tažný druh, zimuje ve východní tropické Africe a na jihu Arabského poloostrova.
U nás se jedná o nejvzácnější druh pěnice. Hnízdní výskyt je soustředěn do nížin a pahorkatin (cca do 500 m. n. m. ) středních a východních Čech, pánví v Podkrušnohoří, Českého středohoří, Plzeňska, střední a jižní Moravy, podhůří Moravskoslezských Beskyd, Jesenicka a Vidnavska. Největších hnízdních hustot dosahují ve vojenských výcvikových prostorech, ve VVP Boletice také vystupuje nejvýše-hnízdění bylo prokázáno v 1050 m. n. m. Do 80. let minulého století u nás došlo k výraznému úbytku stavů (až o 50%), v posledních desetiletích se stavy opět zvyšují, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 3-6 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek157 ptacci-004-adf140234a16b1d9f39e7c695910e0bd245497ba ptacek262 _dsc0057-4579da8b5346ddca6cb34ff1ace90e49540462ba wp_20140928_14_46_11_pro-b34932eef4a62f931de9904921767b4c0b3e25db drozd-zpevny-2-238d22163814d5e2d1f026ee1c7c761d51f546fe nasi_ptaci284.jpg nasi_ptaci210 nasi_ptaci2387 dsc00083-434e9d7593da73a4cafe7987cd52ba9b8f017979 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info P1000685
Nové foto
16birds_b 19birds_b 191a most89 most1 most9 321a 341a 2birds_b buzzard-554486_1920 17bids_2017 most44 most70 P1000819