atlas našich ptáků
Fotogalerie
6-7-5-2014-6-77ccfd772a573135c85728436151bf30f1aa4b8c sam_3271-aafdd2d8509574b0988b85a90d0b3fae79926334 nasi_ptaci423.jpg nasi_ptaci646.jpg nasi_ptaci2299 nasi_ptaci2413 nasi_ptaci2508 16birds16 nasiptaci.info most10
Atlas ptáků

Pěnice hnědokřídlá

penhn

Velikost

3 – 15 cm, váha 15g

Popis

Poměrně velká, zavalitá pěnice s dlouhým ocasem, který je po stranách bílý. Zobák je silný, u kořene rozpitě světlejší. Nohy dost silné, žlutohnědé. V každém šatu má široké rezavě hnědé lemy ramenních letek a velkých krovek, které kontrastují s šedohnědým hřbetem. Dospělý samec má šedou hlavu, bílý oční kroužek a hrdlo, hruď s růžovým nádechem. Oční duhovka je červenookrová. Samička má hnědošedou hlavu a chybí ji růžový nádech na prsou. Nedospělý pták se podobá samičce.

Ekologie

Má ráda otevřenou krajinu s pásy křovin, remízky, větrolamy i okraje lesů. Zahnízdí ale i ve světlých opadavých lesích s keřovým patrem, nebo i v příkopech zarostlých hustými vyššími bylinami (často v kopřivách). Na hnízdiště se ptáci vracejí od poloviny dubna. Nejdříve přiletí samci, kteří hned po obsazení hnízdního oksku začnou, podobně jako další pěnice, stavět tzv. samčí hnízdo (někdy i několik), na které lákají samičku. Ta ho buď použije, nebo za pomoci samce postaví nové. Jako u všech pěnic je hnízdo mělká a dočasná miska, spletená ponejvíce ze suchých stonků, stébel trav a kořínků, často obložená kokony hmyzu a pavučinami. Umístěno je v husté spleti větví nebo bylin, zpravidla do výše 1m nad zemí. Hnízdí od května do července, většinou 2x. Ve snůšce bývá 4-6 červenohnědě skvrnitých vajec. Potravu tvoří hlavně hmyz všeho druhu do velikosti vážky, a jeho vývojová stadia, na podzim i dužnaté plody.

Rozšíření

Vyskytuje se od polárního kruhu v Norsku po Maroko a od Portugalska po střední Sibiř. Je tažná a zimuje v savanách Afriky jižně od Sahary, kam odlétá v září.

Rozšíření v ČR

Ve vhodném prostředí se vyskytuje rovnoměrně po celém území od nížin až po vysoké hory (max. 1490 m. n. m. na vrcholu Pradědu). Po stagnaci koncem minulého století stavy v posledních letech mírně stoupají, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 100-200 tisíc párů.
Celoevropské populace jsou považovány za stabilní a zabezpečené, čítají přes 14 milionů párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek116 nasi_ptaci224.jpg nasi_ptaci367.jpg nasi_ptaci522.jpg nasi_ptaci858.jpg nasi_ptaci865.jpg nasi_ptaci232 nasi_ptaci2498 005-37789ccc5a908d85a2f58485ed44a29cbb365779 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most28
Nové foto
15birds_b 34birds_b 11birds_b most14 351a 24birds_b 30birds_b most22 most23 most24 most28 5bids_2017 P1000631 most64