atlas našich ptáků
Fotogalerie
15-11-2012-litovel-bila-lhota-57-a179b4b17925db74785a008214ebc97a6f448148 nasi_ptaci566.jpg nasi_ptaci832.jpg nasi_ptaci2167 nasi_ptaci2231 bullfinch-1893200_1280 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Mandelík hajní

mandel

Velikost

Délka: 29-32 cm.
Rozpětí: 52-58 cm.
Hmotnost: 110-165 g.

Popis

Hlava, krk a spodina těla jsou světle modré se zelenavým nádechem. Hřbet, lopatky a raménko tmavohnědé. Svrchní křídelní krovky fialovomodré, letky černohnědé s modravým nádechem na vnějších praporech a u kořene světle modré. Ocas tmavomodrý, před tmavými špičkami světlejší, prostřední pár špinavě zelený, vnější pár rýdovacích per je nejdelší a má černé špičky. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.
Mláďata mají bledší barvy, krk a prsa nahnědlé, krajní rýdovací pera bez černých špiček.

Ekologie

Upřednostňuje otevřenou krajinu v rovinách a pahorkatinách s roztroušenou zelení. Hnízdí v dutinách stromů, méně často v zemních norách nebo ve štěrbinách zdiva a skal, ochotně obsazuje i budky. Od poloviny května do června snáší většinou 2-5 vajec, oba rodiče sedí 17-20 dní. Mláďata hnízdo opouštějí ve věku 25-30 dní a jsou ještě nějakou dobu krmena v okolí. Nejvyšší věk je více než 9 let, v zajetí 12 let.
Potravu tvoří hlavně větší pozemní členovci, ojediněle malí obratlovci. Kořist obvykle vyhlíží z vyvýšeného místa (dříve z mandelů obilí – odtud mandelík) odkud za ní slétá na zem. Někdy loví i pomalu létající hmyz v letu.

Rozšíření

Corracias garrulus garrulus – sever Afriky, jižní a východní Evropa, areál pokračuje do Asie po Irák a severozápadní Irán, středem Asie se táhne úzký pruh až po horní Irtyš. Jižnější oblasti Asie obývá C. g. semenovi. V posledních sto letech se areál druhu v Evropě drasticky zmenšil, stále ustupuje k jihovýchodu. Stabilní populace zůstávají pouze ve Francii, Moldávii a Rumunsku. Ze sousedních zemí hnízdí asi 200-300 párů ve východním Polsku, 25-40 p. na Slovensku, 300-600 p. v Maďarsku a do 10 párů v Rakousku. Přísně tažný druh, zimuje převážně na jihu Afriky
U nás v minulosti hnízdil pravidelně a místy i dost početně (i v koloniích), během 20. století úplně vymizel. Poslední pravděpodobné hnízdění bylo zaznamenáno v roce 1991 v okolí Brna. V současnosti jsou pozorováni jen ojediněle ptáci na tahu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek72 ptacek234 nasi_ptaci260.jpg nasi_ptaci592.jpg nasi_ptaci880.jpg nasi_ptaci234 nasi_ptaci2275 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Nové foto
most84 most98 most103 most6 most7 most17 most33 P1000685 most55 most63 P1010203 P1010205 P1010216 P1010235