atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek5 ptacek388 ptacek633 nasi_ptaci110.jpeg nasi_ptaci609.jpg nasi_ptaci2276 nasi_ptaci2497 nasi_ptaci2505 img_0362-3e2723df7843ea3047991db057b7654999245e64 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků


Konipas bílý

konipasbili

Velikost

Délka: 16,5 – 19 cm.
Hmotnost: 19 – 27 g.

Popis

Konipas bílý je pták velký jako vrabec domácí ale štíhlejší. Je černobíle opeřený, Samec ve svatebním šatě má černé hrdlo, v prostém šatě má hrdlo bílé, samice má na hlavě černou kresbu se šedým peřím. Záda jsou šedivá, břicho je bílé. Mláďata jsou na svrchu těla nahnědle šedá mají tmavě hnědou hrdelní pásku. Běhá po zemi, potřásá ocáskem a létá v plochých vlnách. Ve velké Bbritánii se vyskytuje poddruh konipas bílý anglický (Motacilla alba yarrellii) který se od evropské verze liší řernými zády.
Hlas – „cilipp cívitt“, při vyrušení „cissis“. Při zpěvu vydává tyto zvuky v polohlasném štěbetání

Ekologie

Hnízdění – Hnízdí hlavně blízko vody (někdy stačí i louže např. u hnojiště), často i na budovách. Hnízdí v květnu až srpnu dakrát až třikrát ročně. Hnízdo je nepořádně spojená kupka stébel, listů a kořínků umístěná často v dutinách.
Samice snáší 5 – 6 bělavých, hustě tmavě hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu 12 – 14 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče asi 14 – 15 dnů.
Potrava – hmyz.
Konipas bílý je částečně tažný pták přezimující v jižní Evropě. V některých letech mohou někteří jedinci u nás i přezimovat, převážně u nezamrzajících vod.

Rozšíření

Celá Eurasie – na severu zasahuje až za polární kruh, hnízdí i na Islandu a na východě Grónska, areál částečně zasahuje i na sever Afriky (Maroko). Evropská populace je stabilní, čítá přes 13 milionu párů. Částečně tažný druh, jižní populace jsou stálé, severnější zimují od středomoří po rovníkovou Afriku a v jižní Asii.
U nás se jedná o běžně rozšířený druh hnízdící takřka na celém území. V horách vystupuje ještě výš než konipas horský (Motacilla cinerea), vyskytuje se všude, kde jsou nejrůznější stavby – hnízdí i na vrcholu Sněžky. Zdá se, že počty u nás mírně klesají, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 90-180 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek149 ptacek96 29-5-09-13-0da0c05c6c7012c03d545cd9d17e44789e2a6943 ptacek240 ptacek444 ptacek607 nasi_ptaci375.jpg nasi_ptaci545.jpg nasi_ptaci648.jpg nasi_ptaci817.jpg nasi_ptaci293 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info bird-1703815_1280 www.nasiptaci.info most227 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most89 most93 P1000677 most55 most82 P1000696 P1010235 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most32 most86 most97 most104 most125 most203 most208 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info