atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek39 ptacek443 p4-d04b10e5424ac996b49d78076e9f5dd8fdc79d14 nasi_ptaci2326 nasi_ptaci2359 nasi_ptaci2447 nasi_ptaci2470 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Konipas bílý

konipasbili

Velikost

Délka: 16,5 – 19 cm.
Hmotnost: 19 – 27 g.

Popis

Konipas bílý je pták velký jako vrabec domácí ale štíhlejší. Je černobíle opeřený, Samec ve svatebním šatě má černé hrdlo, v prostém šatě má hrdlo bílé, samice má na hlavě černou kresbu se šedým peřím. Záda jsou šedivá, břicho je bílé. Mláďata jsou na svrchu těla nahnědle šedá mají tmavě hnědou hrdelní pásku. Běhá po zemi, potřásá ocáskem a létá v plochých vlnách. Ve velké Bbritánii se vyskytuje poddruh konipas bílý anglický (Motacilla alba yarrellii) který se od evropské verze liší řernými zády.
Hlas – „cilipp cívitt“, při vyrušení „cissis“. Při zpěvu vydává tyto zvuky v polohlasném štěbetání

Ekologie

Hnízdění – Hnízdí hlavně blízko vody (někdy stačí i louže např. u hnojiště), často i na budovách. Hnízdí v květnu až srpnu dakrát až třikrát ročně. Hnízdo je nepořádně spojená kupka stébel, listů a kořínků umístěná často v dutinách.
Samice snáší 5 – 6 bělavých, hustě tmavě hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu 12 – 14 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče asi 14 – 15 dnů.
Potrava – hmyz.
Konipas bílý je částečně tažný pták přezimující v jižní Evropě. V některých letech mohou někteří jedinci u nás i přezimovat, převážně u nezamrzajících vod.

Rozšíření

Celá Eurasie – na severu zasahuje až za polární kruh, hnízdí i na Islandu a na východě Grónska, areál částečně zasahuje i na sever Afriky (Maroko). Evropská populace je stabilní, čítá přes 13 milionu párů. Částečně tažný druh, jižní populace jsou stálé, severnější zimují od středomoří po rovníkovou Afriku a v jižní Asii.
U nás se jedná o běžně rozšířený druh hnízdící takřka na celém území. V horách vystupuje ještě výš než konipas horský (Motacilla cinerea), vyskytuje se všude, kde jsou nejrůznější stavby – hnízdí i na vrcholu Sněžky. Zdá se, že počty u nás mírně klesají, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 90-180 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek119 ptacek356 nasi_ptaci752.jpg nasi_ptaci2229 nasi_ptaci2289 nasi_ptaci2382 nasi_ptaci2431 52dsc_0018-5bc6b3eb4770170e8282eaf7a51072e9876ec47e nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info v-korune-1-e868f2ff64cb871630fe06179a7d877e60473423 animal-1766761_1920 P1010206
Nové foto
most86 most88 most95 most103 most6 most18 most21 most31 most59 P1010212 P1010220 P1010223 P1010227 P1010237