atlas našich ptáků
Fotogalerie
imgp5632a-746685838ea8cc2bb5d130692c38e5f57b19dac0 nasi_ptaci67.jpeg nasi_ptaci110.jpeg nasi_ptaci817.jpg nasi_ptaci836.jpg nasi_ptaci2110 nasi_ptaci2209 nasi_ptaci2247 nasi_ptaci2425 animal-910960_1920 tit-631581_1920 nasiptaci.info bird-1703802_1920 most58 www.nasiptaci.info most193 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků


Kachna divoká

kachdiv

Velikost

Délka: 50-60 cm.
Rozpětí: 81-95 cm.
Hmotnost: 690-1300 g.

Velikost vajec

Výška x šířka:48-63×35-45 mm.
Hmotnost:42-61,5 g.

Popis

Kachna divoká je naše největší plovavá kachna. Samec ve svatebním šatě je nezaměnitelný svou kovově lesklou hlavou s bílým páskem okolo krku. Tělo má hnědavě bílé a má modré, bíle orámované křídelní zrcátko. V prostém šatě se podobá samici a je celý hnědě skvrnitý. Mláďata jsou jsou v prachovém šatě olivově hnědá se žlutými skvrnami a černým proužkem přes oko. Létá rychlými, zvonivě šumivými údery křídel.
Hlas – samec hluboké „reb reb“, v toku vysoký hvizd „síííb“, samice kváká „kvakkvakkvakkvak“.

Ekologie

Hnízdění – hojně hnízdí na stojatých vnitrozemních vodách. Hnízdí v březnu až dubnu jednou ročně. Hnízdo je umístěno na zemi poblíž vody, je kryté travou a vybudováno z suchých trav a je vystláno černým, u kořene bílým prachovým peřím.
Samice snáší 7 – 11 zelených až modrozelených vajec, na kterých sedí 28 dní. Mládata jsou nekrmivá, samice je pouze doprovází.
Potrava – živí se rostlinami, plži, červy, pulci a žábami. Potravu hledají na hladině nebo pod vodou. Pro potravu se však nepotápějí, ale nanejvýš potopí hlavu pod hladinu a zadek zvednou kolmo vzhůru. Tomu se říká že „panáčkují“. Potravu hledají také na pobřeží a v noci často zaletují daleko do polí, kde se živí zeleným osením, nebo zralým obilím.
Kachna divoká přezimuje na nezamrzajících vodních plochách.

Rozšíření

Kachna je rozšířena v celé Evropě a Asii a téměř v celé Severní Americe.

Rozšíření v ČR

Nejhojnější druh naší kachny hnízdící na celém území od nížin až vysoko do hor – nejvýše v Krkonoších v 1430 m. n. m. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 25-50 tisíc párů.
Počty ptáků v Evropě jsou celkem stabilní, současná populace má více než 3,3 milionu párů.

Zajímavosti

Vajíčka březňaček jsou poměrně velká, jednobarevná, bývá jich větší počet. Nekryté hnízdo je tedy samo o sobě značně nápadné a snadno nalezitelné pro predátory (např. vrány). Proto se samice pokouší na vejcích zůstávat do poslední chvíle i v případě rizika a zbarvením svého těla maskovat hnízdo v podrostu, čímž dosahuje vysokého kryptického efektu. V případě záměrného opuštění hnízda (hledání potravy) zahrnuje kachna vejce hnízdním materiálem a snaží se tak minimalizovat šanci na jejich odhalení predátorem.

3 komentáře u Kachna divoká

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek369 ptacek393 ptacek422 ptacek647 nasi_ptaci719.jpg nasi_ptaci2304 nasi_ptaci2509 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 211a 3bids_2017 hyl-obecny-samicka-8d42c622d4d7f5b00f50ba4e851c7a708e1f4831 www.nasiptaci.info most231 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most3 most27 most45 P1010235 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most1 most28 most34 most70 most78 most92 most181 most210 most220 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info