atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek33 drozd-zpevny-3-0782a59b8ff2b099b10ab993dc8736f7d1e84771 nasi_ptaci93.jpg nasi_ptaci297.jpg nasi_ptaci308.jpg nasi_ptaci2166 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info 3bids_2017 P1010280 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most1 most111 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků


Brhlík lesní

brhliklesni

Velikost

Délka: 12-14,5 cm.
Hmotnost: 19-29 g.

Popis

Vrch hlavy modrošedý, přes oko černý pásek, bílé hrdlo. Vrch těla modrošedý, rýdovací pera černá, na krajních 3 u špice bílá skvrna. Prsa a břicho okrově rezavé, boky živě kaštanově hnědé, spodní krovky ocasní šedé s bílou špicí. Letky hnědé až šedé, vnější prapory modrošedé. Samice má užší oční proužek a méně výraznou spodinu těla.

Ekologie

Obývá hlavně listnaté a smíšené lesy, méně častý je v lesích jehličnatých, v parcích a zahradách. Hnízdí 1x do roka, dvojí hnízdění je spíše vyjímkou. Hnízda si staví v dutinách stromů, běžně používá i budky. Pro brhlíka je typické, že u vybrané dutiny vymaže hlínou smíchanou se slinami spáry v okolí vletového otvoru a ten vymazáním upraví k velikosti těla. U budek, kde není třeba nic upravovat, lepí často hlínu pod stříšku. Od konce března do začátku června snáší 5-8 (4-10) vajec, sedí pouze samice 14-16 (18) dní. Hnízdní péče trvá 23-24 dní, při opouštění hnízda jsou mláďata již plně vzletná. Ještě asi 8-10 dní zůstává rodinka spolu a mláďata jsou první dny po vylétnutí ještě krmena rodiči. Pohlavně dospívají v prvním roce života, nejvyšší věk u kroužkovaného ptáka je 9 let.
Potravu tvoří veškerý hmyz, který velikostně zvládne a různá semena. Živočišná potrava převládá v jarním a letním období, na podzim, když dozrávají nejrůznější semena (slunečnice, lípa, javor, dub, šišky) se přeorientuje na potravu rostlinnou.

Rozšíření

Od severozápadu Afriky přes Evropu (mimo severu Skandinávie a britských ostrovů), dál širokým pruhem přes celou Asii po Kamčatku a jihovýchod Asie. Převážně stálý pták, pouze mladí se můžou přesunovat na kratší vzdálenosti. Popupace v Evropě jsou stabilní a považují se za zabezpečené, čítají přes 7,5 milionů párů.
V ČR se ve vhodném prostředí vyskytuje na celém území od nížin až vysoko do hor-max. 1370 m. n. m. v Jeseníkách. V posledních desetiletích u nás početní stavy mírně stoupají, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 0,6-1,2 milionu párů.

3 komentáře u Brhlík lesní

  • Dobrý den. Dovoluji si Vás oslovit s prosbou ,zda by bylo možné, použít vaše nádherné ilustrace ptáků do připravované knihy básniček pro děti. Básničky jsou právě o ptácích našich měst, polí, luk a lesů. Psal jsem je pro své děti a nyní jsem se rozhodl vlastním nákladem tyto vydat. Byl bych rád ,kdyby jste souhlasil a kdyby jste jako odborník básničky posoudil ,zda se v některé nevyskytují nějaké nesmysly. Prosím o sdělení, zda je to za určitých podmínek možné. Děkuji

  • Dobrý den, dnes jsem našla na zahradě pod korejskou jedličkou tyrkysově zbarvené rozbité vajíčko. Který náš ptáček má takto zbarvená vajíčka ?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
17birds_b ptacek263 cimg1942-d6cfb648f21523f222fd89e991ba41ccc22950c5 photo0022-1a44cb3848bd29ef54a5837f12d7897d1e3ac63a nasi_ptaci2489 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info cimg2417-30f25742b075d8023e36125e3e02417b30c57f1f most47 most75 P1010217 www.nasiptaci.info most80 most131 most222 most231 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
most91 most32 P1000631 P1010216 P1010238 P1010280 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most17 most43 most103 most113 most134 most193 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info