atlas našich ptáků
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 23bird www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN1657 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 48bird 4322018_birds
Atlas

Hrdlička divoká

hrdlickadiv

Velikost

Délka: 25-27 cm.
Rozpětí: 49-55 cm.
Hmotnost: 125-184 g.

Popis

Hrdlička divoká je pták o něco menší a útlejší než holub domácí. Má delší okrouhlý ocas, který je v letu vějířovitě roztažen, takže jsou viditelné bílé špičky rýdovacích per. Hřbet je rezavě hnědý, hrdlo a hruď jsou vínově načervenalé. Na krku má trojitou černou pásku. Samec a samice se navzájem neliší, mláďata jsou na hlavě, zádech a křídlech hnědší. Let charakterizují trhavé údery křídel.
Hlas – vrčivé „turrr turrr turrr“.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v otevřené krajině s křovinami, skupinami stromů a lesíky v květnu až červenci jednou ročně. Hnízdo je talířovitá stavba z klacíků a větviček umístěná v křoví.
Samice snáší 2 bílá vejce na kterých sedí oba rodiče po dobu 14 – 16 dnů a mláďata poté krmí též oba rodiče po dobu 3 týdnů.
Potrava – semena.
Hrdlička divoká je tažný pták, ze zimovišť v afrických savanách jižně od Sahary přilétá na přelomu dubna a května a odlétá v září.

Rozšíření

Západní část Palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie).

Význam

Je řazena mezi lovnou zvěř, ale celoročně je hájená.

Výskyt v ČR

Hnízdí na celém území republiky, i když hojnější je v nižších polohách. V horských oblastech se vyskytuje až do výšek kolem 1000 m.n.m. V letech 2001-03 u nás hnízdilo 60-120 tisíc párů (odhad evropské populace je 3,5 milionu párů), oproti minulým sčítáním se stavy mírně snižují.
Přísně tažný druh, naše populace zimují v Africe, hlavní zimoviště leží od Guineje a Senegalu po Etiopii a Súdán. Při návratu ze zimovišť se u nás první ptáci objevují v březnu, v polovině dubna přílet vrcholí. Odlet nastává koncem srpna a vrcholí v září, říjnová pozorování jsou již vzácná.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info most168 most161 most160 most151 most142 most109 most108 most107 most59 most54 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info P1000696 17bids_2017 13bids_2017 most96 25birds_b



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info DSCN1648 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info DSCN2069