Foto příspěvky
Fotogalerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_29 26_4_19_57 26_4_19_26 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas

Sokol stěhovavý

sokolstehov

Velikost

Délka: 38-50 cm.
Rozpětí: 90-110 cm.
Hmotnost: M 500-630 g, F 900-1100 g.
Vejce.
Výška x šířka:47-56×38-41 mm.
Hmotnost:44-47 g.

Popis

Dospělí ptáci jsou na spodku těla bílí, s tmavými skvrnami, vrch těla je tmavošedý. Na bílé tváři má nápadný vous. Mladí ptáci mají poněkud tmavší spodinu těla s podélným skvrněním (u starých ptáků jsou skvrny příčné).

Ekologie

Sokol preferuje otevřenou krajinu, větším lesním celkům se vyhybá. Hnízdo sám nestaví, používá stará hnízda po jiných dravcích nebo po krkavcovitých. Použitá hnízda jsou většinou ve skalních stěnách, méně na stromech nebo na starých zříceninách. Od konce března snáší nejčastěji 3-4 vejce, oba rodiče na nich sedí 29-31 dní. Po 35-42 dnech mláďata hnízdo opouští a jsou ještě až několik týdnů krmena v okolí. Nejvyšší věk dosažený v přírodě je 17 let, v zajetí 21.
Hlavní součástí potravy jsou ptáci až do velikosti kachny, méně savci(až do velikosti králíka).

Rozšíření

Falco peregrinus peregrinus – Evropa mimo nejjižnějších a nejsevernějších oblastí,na východ až po Jenisej a Krym. V celé Evropě hnízdí asi 8200 párů, z okolních zemí nejvíce v Německu – kolem 600 párů.
V ČR nebyl sokol nikdy příliš hojný, stavy se stále snižovaly, poslední páry u nás ojediněle zahnízdily v 60. letech min. století. Od 80.let se počet pozorovaných ptáků začal zvyšovat a byla opět prokázána první zahnízdění. Na přelomu 80. a 90. let hnízdilo u nás 5 párů, v současnosti asi 20. Naše populace jsou stálé, severnější se na zimu stahují jižněji. Z minulosti je známo z našeho území i několik zimních pozorování ssp. Falco peregrinus calidus ze severní Evropy.

Význam

Ohrožený druh, velmi ceněný v sokolnictví. Pro časté vybírání hnízd je nutné v době hnízdění některá nepřetržitě hlídat. V poslední době v souvislosti s odchovy v zajetí a následnou reintrodukcí, i se zvýšenou ochranou stavy sokolů pomalu stoupají.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 27_4_19_34 26_4_19_57 www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_19 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 2bids_2017 most17



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 20_5_19_24 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info 29_4_19_33 www.nasiptaci.info Slipka_zelenonoha_28 www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info nasiptaci.info