Kos černý

koscerny

Velikost

Délka: 22,5-29 cm.
Hmotnost: 75-135 g.

Popis

Kos černý je pták menší než hrdlička zahradní. Samec je celý černý s oranžově žlutým zobákem akroužkem okolo očí. Samice je hnědavá s bělavějším hrdlem a nezřetelně skvrnitou hrudí. Mláďata jsou podobná samici a mají světlé podélné proužky na zádech.
Hlas – vábení je „dukdukduk“ nebo „srííí“, varování je rámusivé „tikstikstikstiks“, zpěv je flétnová hlasitá sloka.

Ekologie

Hnízdění – hojně hnízdí v lesích, zahradách a parcích i ve městech. Hnízdí v dubnu až červenci dvakrát až třikrát ročně. Hnízdo je polokulovitá miska vybudovaná ze suchý stébel a kořínků slepených hlínou umístěná v křoví nebo na stromech, někdy i na budovách.
Samice snáší 4 – 6 modrozelených vajec s rezavými skvrnami na kterých sedí sama po dobu 13 – 14 dnů a o mláďata se poté starají oba rodiče po dobu 12 – 15 dnů na hnízdě a po vylétnutí ještě asi dva týdny je přikrmují.
Potrava – hmyz, plži, červi, žížaly, bobule a ovoce.
Kos černý je částečně tažný pták, v posledních letech zejména ve městech přezimuje. Ze zimovišť v jižní Evropě se vrací na přelomu března a dubna a odlétá v listopadu.

Rozšíření

Severozápad Afriky, mimo severovýchodu celá Evropa, Malá Asie a dál přes středoasijská pohoří až do východní Číny. Jižní populace jsou stálé, severnější se většinou na zimu stahují jižněji, popřípadě k lidským obydlím. V průběhu 19. století tento původně převážně lesní druh začal pronikat do blízkosti lidí, tyto populace v současnosti převažují. Početnost v Evropě je stabilní, na celém území hnízdí přes 40 milionů párů.
V ČR hnízdí početně na celém území od nížin až po horní hranici lesa. K velkému nárůstu stavů došlo ve 2. polovině 19. století v souvislostí s přechodem k synantropnímu způsobu života. V současnosti jsou početní stavy stabilní, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 2-4 miliony párů.