naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Atlas ptáků

Linduška luční

Základní údaje

ÚdajHodnota
ŘádPěvci (Passeriformes)
ČeleďKonipasovití (Motacillidae)
Latinský názevAnthus pratensis
Anglický názevMeadow Pipit
Délka těla14–15,5 cm
Rozpětí křídel22–25 cm
Typické prostředí v ČRLouky, pastviny, rašeliniště a další otevřené vlhčí plochy
Hlavní potravaDrobný hmyz a další bezobratlí; v zimě také semena
Výskyt v ČRPravidelně hnízdí, hlavně ve vyšších polohách; protahuje a částečně zimuje
Tah a zimováníPřevážně tažná; zimuje v západní a jižní Evropě
Ochrana v ČRObecná ochrana volně žijících ptáků; červený seznam ČR 2017: NT
Globální hodnoceníIUCN: málo dotčený (LC); nejde o právní kategorii ochrany
 

Linduška luční (Anthus pratensis)

Úvod

Linduška luční (Anthus pratensis) je malý pěvec z čeledi konipasovitých (Motacillidae) a jeden z nejběžnějších a nejrozšířenějších druhů lindušek v Evropě. V České republice se jedná o běžný druh, který zde jednak hnízdí ve vhodných otevřených biotopech, jednak tudy ve velkých počtech protahuje a částečně i zimuje. Je typickým obyvatelem otevřené krajiny, jako jsou louky, pastviny, vřesoviště a rašeliniště. Navzdory své hojnosti může být kvůli svému nenápadnému zbarvení a chování snadno přehlédnuta. Aktuální období (začátek dubna) je charakteristické vrcholem jarního tahu a návratem na hnízdiště.

Podrobný popis a morfologie

Linduška luční je malý, poměrně štíhlý pták, dosahující délky těla 14–15,5 cm, rozpětí křídel 22–25 cm a hmotnosti 15–22 gramů. Je tedy o něco menší a štíhlejší než linduška lesní.

  • Zbarvení: Svrchní strana těla je olivově hnědá až šedohnědá s výrazným tmavým podélným proužkováním. Spodina těla je bělavá nebo nažloutlá (zejména na bocích). Hruď a výrazně i boky jsou pokryty hustým, ostře ohraničeným tmavě hnědým čárkováním. Čárkování je často hustší a zasahuje dále na boky než u lindušky lesní.
  • Hlava: Kresba na hlavě je méně výrazná než u lindušky lesní. Nadoční proužek (supercilium) je obvykle přítomen, ale je spíše krátký, nevýrazný, bělavý nebo nažloutlý.
  • Křídla: Hnědá, s tmavšími letkami a dvěma nevýraznými světlými křídelními páskami.
  • Ocas: Tmavě hnědý s výraznými bílými vnějšími okraji, dobře viditelnými v letu.
  • Nohy: Klíčovým a spolehlivým determinačním znakem jsou končetiny, které jsou vždy světlé barvy – narůžovělé, nažloutlé nebo světle masové. Tím se jednoznačně liší od lindušky horské (A. spinoletta) a lindušky skalní (A. petrosus), které mají nohy tmavé.
  • Zadní dráp: Dráp zadního prstu je velmi dlouhý, tenký a jen mírně zahnutý. Je to adaptace na pohyb po měkkém, travnatém povrchu. Je výrazně delší než u lindušky lesní.
  • Zobák: Tenký, špičatý, tmavý s narůžovělou nebo nažloutlou bází dolní čelisti.
  • Pohlavní dimorfismus: Není vyvinut, samec a samice jsou zbarveni stejně.
  • Sezónní změny: Zbarvení je po celý rok podobné, zimní šat může být nepatrně matnější nebo s větším okrovým nádechem na bocích.

Hlasový projev

  • Volání: Nejčastějším a charakteristickým hlasem je tenké, ostré, stoupavé „ist“ nebo „sip“, často opakované několikrát za sebou, zejména při vyplašení nebo v letu. Tento hlas je pronikavější a tenčí než volání lindušky lesní. Hejnka na tahu se ozývají neustálým „ist ist ist…“.
  • Zpěv: Samec zpívá buď z vyvýšeného místa (plotní sloupek, kámen, nízký keř) nebo během typického, i když jednoduššího než u l. lesní, zpěvného letu. Pták vystoupá tiše nebo za volání „ist“ do výšky (obvykle ne tak vysoko jako l. lesní), poté se s třepotavým letem nebo v klouzavém sestupu snáší k zemi. Během sestupu vydává sérii zrychlujících se, vysokých, cvrčivých nebo švitořivých tónů, často končících trylkem, např. „cip-cip-cip-cipcipcip-cirrrrrr“. Zpěv je méně melodický a variabilní než u l. lesní.

Rozšíření a biotop

Linduška luční má široký areál rozšíření, zahrnující většinu severní a střední Evropy (včetně Islandu a Grónska) a části severozápadní Asie.

  • Hnízdní biotop: Je typickým druhem otevřené krajiny bez stromů nebo jen s velmi řídkými dřevinami. Preferuje:
    • Vlhké louky, rašeliniště, slatiniště.
    • Vřesoviště, horské louky a pastviny (subalpínské a alpínské pásmo).
    • Pobřežní duny a slaniska.
    • Extenzivně využívané pastviny a louky v nížinách.
    • V kulturní krajině někdy i větší travnaté plochy, úhory, mladé jehličnaté plantáže (zejména ve vyšších polohách). Vyhýbá se lesům a hustě zarostlým plochám.
  • Mimohnízdní biotop (tah, zimování): V tomto období využívá širší spektrum otevřených biotopů, včetně:
    • Polí (zejména strnišť a ozimů), úhorů.
    • Luk a pastvin v nížinách.
    • Břehů rybníků a řek, vlhkých příkopů.
    • Pobřežních oblastí, slanisk.
  • Výskyt v ČR: Je běžným hnízdícím druhem ve vhodných biotopech od nížin (vlhké louky) až po hory (horské louky nad hranicí lesa, např. Krkonoše, Šumava, Jeseníky). Mimo hnízdní období je velmi hojným migrantem a běžným zimujícím druhem po celém území, zejména v nížinných zemědělských oblastech. Na jižní Moravě je tedy běžným ptákem na polích, loukách a u vodních ploch během tahu a v zimě.

Chování

  • Je převážně terestrická, tráví většinu času na zemi.
  • Pohybuje se rychlou chůzí nebo během, při zastavení často pocukává ocasem.
  • Let je vlnitý, podobně jako u jiných lindušek a konipasů.
  • Na stromy usedá jen velmi zřídka, preferuje sezení na zemi, plotech, kamenech nebo nízkých keřích.
  • Mimo hnízdní období, zejména na tahu a v zimě, často tvoří menší i větší hejna.
  • Potravu sbírá výhradně na zemi.

Potrava

  • V hnízdním období: Potrava je převážně živočišná – drobný hmyz (dvoukřídlí, brouci, mšice, drobné housenky), pavouci a další malí bezobratlí.
  • Mimo hnízdní období (podzim, zima): Významnou složku potravy tvoří semena trav, ostřic, sítin a různých bylin. Bezobratlé konzumuje i v zimě, pokud jsou dostupní.

Hnízdění

  • Hnízdní období v ČR trvá od dubna do srpna.
  • Hnízdo staví samice sama na zemi, vždy velmi dobře ukryté v husté vegetaci – v trsu trávy, pod převisem drnu, v porostu vřesu nebo jiné nízké byliny. Je to miska spletená ze suchých stébel trávy, vystlaná jemnější trávou a často i chlupy nebo žíněmi.
  • Snůška: Obvykle obsahuje 3–6 (nejčastěji 4–5) vajec. Vejce jsou velmi variabilní, základní barva je našedlá, nazelenalá nebo nahnědlá, s hustým jemným tmavě hnědým nebo šedým skvrněním a tečkováním, které často zcela zakrývá základní barvu.
  • Inkubace: Sedí převážně samice po dobu 12–14 dní.
  • Péče o mláďata: Mláďata jsou krmivá a krmí je oba rodiče. Hnízdo opouštějí po 12–14 dnech.
  • Často mívají dvě snůšky ročně, ve vhodných podmínkách i tři.
  • Linduška luční je jedním z nejčastějších hostitelů kukačky obecné (Cuculus canorus).

Migrace a zimování

  • Je převážně migrujícím druhem, i když míra migrace se liší geograficky. Severní a východní populace jsou dálkoví migranti, zatímco populace v západní a jižní Evropě mohou být stálé nebo migrují na krátké vzdálenosti.
  • Zimoviště: Leží v západní a jižní Evropě, v oblasti Středomoří, v severní Africe a na Blízkém východě.
  • Tah v ČR: Protahuje přes naše území na jaře (březen–květen, vrchol v dubnu) a na podzim (srpen–listopad, vrchol v září/říjnu). Aktuální období (začátek dubna) je tedy časem vrcholícího jarního tahu a příletu na hnízdiště.
  • Zimování v ČR: Pravidelně a často početně zimuje v nížinách a pahorkatinách po celém území, zejména v zemědělské krajině. Početnost zimujících ptáků závisí na průběhu zimy (v mírných zimách více).

Status a ochrana

  • Globální status (IUCN): Málo dotčený druh (LC – Least Concern). Celosvětová populace je velmi početná.
  • Status v ČR: Podle Červeného seznamu ptáků ČR je hodnocena jako málo dotčený druh (LC). Je běžným hnízdičem i migrantem/zimujícím druhem. V posledních desetiletích však byly v některých částech Evropy, včetně ČR, zaznamenány poklesy početnosti, zejména v zemědělské krajině.
  • Ohrožení: Hlavní hrozbou je:
    • Intenzifikace zemědělství: Ztráta extenzivně využívaných luk a pastvin, přeměna na ornou půdu, odvodňování vlhkých luk, časté sečení, používání hnojiv a pesticidů (snižuje dostupnost potravy a vhodných míst k hnízdění).
    • Ztráta a degradace jiných biotopů: Odvodňování a zalesňování rašelinišť a vřesovišť.
    • Změny klimatu.
  • Ochrana: Zaměřuje se na:
    • Zachování a obnovu extenzivně obhospodařovaných travních porostů (pozdní sečení, omezení hnojení, pastva).
    • Podporu mozaikovité zemědělské krajiny s úhory a travnatými pásy.
    • Ochranu a management rašelinišť, vřesovišť a horských luk.
    • Omezení používání pesticidů.

Odlišení od podobných druhů

  • Linduška lesní (Anthus trivialis): Má také světlé nohy, ale je celkově robustnější, má teplejší hnědé tóny, nažloutlou hruď s výraznějšími, řádkovanými čárkami (méně zasahujícími na boky), výraznější kresbu hlavy, jiný hlas („spííz“) a charakteristický zpěvný let s „padákovou“ fází. Často usedá na stromy. Má kratší, zahnutější zadní dráp.
  • Linduška horská (Anthus spinoletta): Má tmavé nohy. Je větší a statnější. V zimním šatě je podobně čárkovaná, ale obvykle šedivější. Hlas je odlišný („fist“). Vyskytuje se v zimě u vody. Hnízdí v horách.
  • Linduška rudokrká (Anthus cervinus): Vzácný migrant. V svatebním šatě má cihlově červené hrdlo a hruď. Ve všech šatech má velmi výrazné, tmavé proužkování i na hřbetě a kostřeci. Hlas je odlišný.

Závěr

Linduška luční je sice nenápadný, ale ekologicky významný a početný ptačí druh naší otevřené krajiny. Její přítomnost na loukách, pastvinách a polích je známkou relativně zachovalého prostředí. Její charakteristický hlas „ist“ a typický zpěvný let patří k běžným zvukovým kulisám mnoha biotopů od nížin po horské hřebeny. Přestože je stále běžná, poklesy populací v některých oblastech ukazují na negativní dopady intenzivního zemědělství a ztráty vhodných biotopů. Ochrana extenzivně využívaných travních porostů a citlivý přístup k hospodaření v krajině jsou klíčové pro zachování tohoto typického obyvatele naší přírody.

 

Rozšíření

Střední a severní Evropa, severozápad Asie. Izolované populace jsou v italských Apeninách a v horách Gruzie a Arménie. V poslední době pronikla až na jihozápad Grónska. Tažný druh (mimo západoevropských populací, které jsou převážně stálé), zimuje ve Středomoří, v severní Africe a na Blízkém východě. Evropské populace jsou hodnoceny jako mírně ubývající, čítají více než 7 milionu párů.
V současnosti u nás hnízdí pravidelně a místy početně zhruba na polovině území, převážně ve vyšších polohách. Početnost se mírně zvyšuje, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 35-70 tisíc párů.
 

Mohlo by vás zajímat

Potápka žlutorohá
Potápka žlutorohá

Potápka žlutorohá (Podiceps auritus) je fascinující vodní pták patřící do řádu potápek (Podicipediformes) a čeledi potápkovitých (Podicipedidae). Tento druh je známý především svým…

Ptáci horských oblastí České republiky
Ptáci horských oblastí České republiky

Horské oblasti České republiky, zahrnující především Krkonoše, Šumavu, Hrubý Jeseník, Beskydy, Jizerské hory, Orlické hory a Krušné hory, představují unikátní prostředí s drsnými…

Jaro klepe na dveře
Jaro klepe na dveře

Mlynařík dlouhoocasý (Aegithalos caudatus) je drobný pěvec s kulatým tělem a nápadně velmi dlouhým ocasem. Opeření kombinuje světlé, černé a růžovohnědé odstíny. Vzhled…

Kalous pustovka
Kalous pustovka

Kalous pustovka je sova velká jako kalous ušatý, má však delší křídla, v rozpětí asi jeden metr. Peří na hrudi je podélné žíhané.…

Malý velký lovec
Malý velký lovec

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je dravec přizpůsobený rychlému lovu mezi stromy. Krátká zaoblená křídla a dlouhý ocas umožňují obratné manévrování. Dospělí mají na…

Ptáci a změny v krajině
Ptáci a změny v krajině

Při jakýchkoliv změnách, které v krajině nastávají, mají ptáci oproti ostatním živočišným skupinám velkou výhodu svou pohyblivostí. Kromě toho má většina ptačích druhů…

Žižkovské jochy
Žižkovské jochy

Strakapoud velký (Dendrocopos major) je pták s kontrastním černobílým opeřením a červeným podocasím. Na křídlech má bílé skvrny. Dospělý samec se od samice…

Zase u šutráku
Zase u šutráku

Ledňáček říční (Alcedo atthis) je malý vodní pták s modrými zády, oranžovou spodinou a špičatým zobákem. Má krátké nohy a kompaktní tělo. Zbarvení…