atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek190 ptacek396 ptacek399 drozd-zpevny-2-238d22163814d5e2d1f026ee1c7c761d51f546fe nasi_ptaci196.jpg nasi_ptaci709.jpg nasi_ptaci756.jpg 33birds_b www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info
Atlas ptáků

Sýkora modřinka

sykmodrinka

Velikost

10,5 – 12 cm, 11 g

Popis

Má malou kulatou hlavu zataženou mezi ramena. Nejvýraznější je azurově modrá čepička na temeni hlavy, jasně modrá jsou i křídla na velkých krovkách a ocas. Tato barva kontrastuje se žlutou spodinou těla s tenkým šedočerným středovým proužkem na břiše a olivově zeleným hřbetem. Bílé tváře jsou zdola tmavě lemovány, modročerný pásek jde i přes oko. Samička je téměř k nerozeznání podobná samečkovi, dá se odlišit jen podle matnější modři na křídelních krovkách. Mladí ptáci mají čepičku našedlé barvy, bleděžluté tváře a také spodek těla je špinavě žlutý.

Ekologie

Nejraději se zdržuje v listnatých a smíšených lesích, v Alpách i v modřínových, v severní Africe v cedrových porostech. Hnízdí i v alejích, břehových porostech, remízkách, zahradách, parcích a sadech, všude tam kde jsou stromy s dutinami. Zahnízdí však i v děrách zdí, hromadách dřeva,pařezech a v opuštěných hnízdech větších ptáků a veverek. Tok začíná už v časném předjaří trylkovitým zpěvem samečka. Samička vyklízí z dutiny starý hnízdní materiál a uvnitř staví měkké vatovité hnízdo z mechu a suchých trav. Uvnitř připraví z chlupů a drobných pírek hnízdní kotlinku. Hnízdí od dubna do července 2x v roce. V první snůšce bývá 7-13, někdy ale i 14-18 vajíček, na kterých sedí samička. Po 28-36 dnech mláďata vylétnou, a to zhruba v rozmezí tří dnů, protože nejsou všechna stejně vyspělá. Potrava se skládá v létě z hmyzu pavouků i mšic, na podzim i bobule a v zimě olejnatá semena.

Rozšíření

Její hlavní areál je v Evropě a táhne se jihovýchodně přez Kavkaz až do Iráku. Je částečně tažná, severní populace někdy táhnou až invazně. U nás jsou modřinky stálé, nanejvýš částečně tažné – na jih až jihozápad odlétají téměř výhradně mladí tohoroční ptáci.

Rozšíření v ČR.

Je rozšířena na celém území, od nížin do hor početnosti ubývá, běžnější je do cca 800 m. n. m., řídce vystupuje až k horní hranici lesa (max 1200 m. n. m. na Klínovci). Početní stavy jsou stabilní, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 0,8-1,6 milionu párů.
Stavy jsou stabilní i v celé Evropě, populace zde čítají přes 20 milionů párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
OLYMPUS DIGITAL CAMERA img_3659-92b53a1acc64d8baa89d69e7429ba04e9c6e9a1f ptacek637 23-2-2014-videlske-sedlo-svycarna-krivka-obecna80-7ed99121fb3885c651688ce1c98db8587ce4e0aa nasi_ptaci2480 bird-of-prey-1008497_1920 10birds10 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info v-korune-1-e868f2ff64cb871630fe06179a7d877e60473423 most69 www.nasiptaci.info
Nové foto
most40 most72 P1010165 P1010203 P1010213 P1010218 most54 most95 most101 most124 most143 most165 most196 most231