atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek320 drozd-zpevny-3-0782a59b8ff2b099b10ab993dc8736f7d1e84771 nasi_ptaci206.jpg nasi_ptaci721.jpg nasi_ptaci774.jpg nasi_ptaci839.jpg nasi_ptaci2320 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Rehek zahradní

rehekzahr

Popis

Ve všech šatech má živě rezavý ocas, samec má černou náprsenku (menší než r. domácí (Phoenicurus ochruros)), bílé čelo a modrošedé temeno. Modrošedé zbarvení pokračuje dál na šíji, hřbet a ramena. Křídla jsou hnědá, kostřec rezavý, prsa rudohnědá, břicho světlejší. Samice je shora světle šedohnědá, na hrdle bělavá, ostatní spodina těla naokrověle bělavá. Mladí ptáci se podobají samici, jsou však světle skvrnití.

Ekologie

Obývá listnaté, smíšené a světlejší borové lesy, častý je i v okolí lidských sídel – v parcích, sadech, zahradách i v alejích. Ze zimovišť se vrací od března do začátku května, první ptáci nás opouštějí už v srpnu, odlet vrcholí na přelomu září a října, poslední ptáci se zdrží do listopadu – zimování u nás je zcela vyjímečné.
Hnízdo bývá v dutinách a polodutinách stromů, méně často i budov, vzácně hnízdí i na zemi (tento způsob převažuje u nejsevernějších populací areálu). Asi třetina párů hnízdí 2x do roka, od začátku dubna do června snáší 5-7 (2-9) vajec, sedí pouze samice 11-14 dní. Mláďata zůstávají na hnízdě 13-15 (11-18)dní, po vyvedení je rodiče ještě 12-13 dní krmí. Pohlavně dospívají v následujícím roce, nejvyšší prokázaný věk je 7,5 let.
Na jaře je potrava téměř výlučně živočišná – hmyz, pavouci, měkkýši a červi, v létě a na podzim se běžně živí i různými plody.

Rozšíření

Několik izolovaných oblastí v severní Africe, téměř celá Evropa (chybí v nejsevernějších oblastech a částečně na jihovýchodě), Malá Asie a od západní Asie až po Bajkal. Tažný druh zimující v Africe severně od pásma tropických pralesů, na jihu Arabského poloostrova a jen vzácně i v jižní Evropě. Evropská populace je považována za zmenšenou, čítá přes 6,8 milionu párů.
U nás hnízdí, i když poměrně řídce, na většině území od nížin po hřebeny většiny hor. Od 60. let minulého století se početnost výrazně snižovala, mezi lety 1973-77 a 1985-89 podle odhadů až o 30-50%. Na konci století se pokles zastavil, v letech 2001-2003 u nás hnízdilo 40-80 tisíc párů a počty se pomalu zvyšují.

 

Vyhledávání

Vyhledat obrázky pomocí Google
Vyhledat na internetu pomocí Google
Vyhledat na internetu pomocí uBio
Vyhledat v ITIS – Integrated Taxonomic Information System

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek196 ptacek38 ptacek268 nasi_ptaci70.jpg nasi_ptaci609.jpg nasi_ptaci719.jpg nasi_ptaci2101 nasi_ptaci2307 nasi_ptaci2489 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info _dsc9651-obnoveny-45d0f77692f7eec122e16778a7659d1a877d4692 most53
Nové foto
most84 most100 31a 231a 20birds_b most34 12bids_2017 25bids_2017 most57 most62 most64 most72 most80 P1000716