atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek64 bird-of-prey-1544985 nasi_ptaci63.jpg nasi_ptaci278.jpg nasi_ptaci284.jpg nasi_ptaci664.jpg dsc02337-1cc6b8df74f91e0bed745b972e44a8e14f72b660 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Potápka roháč

potapkaroh

Velikost

Délka:46-51 cm.
Rozpětí křídel:59-73 cm.
Hmotnost:800-1300 g.

Popis

Velká téměř jako kachna, hřbet černohnědý, spodek a přední část krku bílá. Na hlavě ve černé růžky a za bílými tvářemi hnědá, odstávající pera. Při letu bílá pole v křídlech.

Ekologie

Hnízdí na stojatých vodách, obvykle jednou ročně. Hnízdo může být volně plovoucí na hladině, nebo v mělké vodě mezi vodními rostlinami. Za vhodných podmínek může tvořit malé kolonie. Od dubna snáší 2-6 vajec, na kterých sedí oba rodiče 25-29 dní. V ČR 3500-7000 párů.
Potrava – hlavně drobné ryby, hmyz, ale i žáby, měkkýši a další bezobratlí.
Nejvyšší věk necelých 10 let.
Od posledního sčítání došlo k výraznému snížení stavů,v letech 2001-03 naše populace čítaly 2500-5000 párů.

Rozšíření

P. c. cristatus – Evropa mimo větší části Skandinávie, Asie mimo severu a horských oblastí.
V ČR hnízdí ve vhodném prostředí na celém území do cca 600 m. n. m.
Naše populace jsou tažné, zimují v jižní Evropě. U nás přezimuje na nezamrzajících tocích 400-900 ptáků ze severnějších populací.

Význam

Ubývající druh, může škodit na plůdkových rybnících.
Vzhledem ke snižování počtů je druh v Červené knize ČR zařazen do kategorie VU – zranitelný druh.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek485 img_3659-92b53a1acc64d8baa89d69e7429ba04e9c6e9a1f ptacek490 _dsc0057-4579da8b5346ddca6cb34ff1ace90e49540462ba imgp5632a-746685838ea8cc2bb5d130692c38e5f57b19dac0 nasi_ptaci579.jpg nasi_ptaci764.jpg nasi_ptaci765.jpg nasi_ptaci260 nasi_ptaci2216 owl-591302_1920 nasiptaci.info most15 most50
Nové foto
161a 261a 29birds_b most91 most97 most98 271a 81a 2birds_b 28birds_b 11bids_2017 16bids_2017 most44 P1000810