atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek160 ptacek210 ptacek214 18-11-2014-14-340d7be115a930c4000ee67e7e23e48f27e015fd image-a8cf27830065fb207a03a2ccebf669d4cd2be114 nasi_ptaci183.jpeg nasi_ptaci531.jpg nasi_ptaci289 nasi_ptaci2377 nasiptaci.info
Atlas ptáků

Ledňáček říční

lednacekricni

Velikost

Délka: 17-20 cm.
Hmotnost: 35-56 g.

Popis

Ledňáček říční je pták o něco menší než vrabec domácí. Má velkou hlavu s dýkovitým zobákem a krátký ocas. Svrchu je zářivě modrozelený, odspodu rezavě hnědý a podle tohoto typického zabarvení se nedá zaměnit s jiným naším ptákem. Obě pohlaví a mláďata se navzájem neliší.
Hlas – v letu nad vodou se ozývá energickým „týt-týt“.

Ekologie

Hnízdění – nehojně obývá čisté řeky, potoky a jezera s vodorovnými pobřežními stěnami umožňujícími vyhrábání hnízdní nory. Hnízdí v dubnu až červenci dvakrát ročně.
Samice snáší 6 – 7 kulovitých vajec na kterých sedí oba rodiče po dobu 21 dnů a mláďata krmí též oba rodiče po dobu asi 25 dnů.
Potrava – převážně rybky, též vodní hmyz. Kořist loví ponořením do vody.
Ledňáček říční je nepravidelně tažný pták, jedinci se v zímě potulují.

Rozšíření

V celé Euroasii ve větším počtu ras.

Význam

V Červeném seznamu ČR je veden v kategorii VU – zranitelný druh.

Výskyt v ČR

Pravidelně, i když ne příliš hojně hnízdí od nížin do výšek kolem 600 m.n.m., výše jen vyjímečně. Početnost silně kolísá v návaznosti na průběh zim, při tuhých zimách bývají vysoké ztráty. V letech 2001-03 byl stav odhadnut na 500-900 hnízdících párů (celá Evropa necelých 160 tisíc).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
p6-5abc1d33e174660c2578b60d603583c8710ead46 nasi_ptaci190.jpeg nasi_ptaci564.jpg nasi_ptaci585.jpg nasi_ptaci674.jpg nasi_ptaci878.jpg nasi_ptaci2222 nasi_ptaci2327 nasi_ptaci2480 star-649707_1920 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info most76
Nové foto
6birds_b most99 most103 201a 22birds_b most33 buzzard-554486_1920 9bids_2017 P1000617 most48 most49 most52 P1000687 P1000810