atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek112 nasi_ptaci254.jpg nasi_ptaci351.jpg nasi_ptaci564.jpg nasi_ptaci739.jpg nasi_ptaci858.jpg dsc00300-1e29635fe5b702bc352958905f1bcd19da9baff9 nasiptaci.info P1000648 dsc00012-2-69b5dc396e8a7c61ee07724454a165badb17e9c8
Atlas ptáků

Krkavec velký

krkavecob

Velikost

Délka: 54-67 cm.
Rozpětí: 115-130 cm.
Hmotnost: M 1100-1500 g., F 800-1315 g.

Popis

Krkavec velký je pták veliký asi jako káně lesní. Zbarven je celý černě, má tlustý zobák a načepýřené peří pod bradou. V letu je patrný kýlovitý ocas.
Hlas – jasné korrk klong

Ekologie

Hnízdění – Hnízdí na stromech nebo skalách. Začátek hnízdění spadá do února až března, hnízdí jednou ročně. Hnízdo z větví je vystláno mechem, trávou, chlupy apod. Jeho průměr bývá často až 1 m.
Samice snáší 4 – 6 zelenomodrých, tmavě hnědě skvrnitých vajec na kterých sedí sama po dobu asi 20 – 21 dní, mláďata poté krmí oba rodiče asi 40 dní.
Potrava je rozmanitá – od hmyzu a jiných bezobratlých až po drobné obratlovce a mršiny i různé odpadky.
Krkavec velký je částečně tažný pták (severské populace), u nás je většinou stálý.

Rozšíření

Palearktická a nearktická oblast – Afrika, Evropa, Asie, Severní Amerika. U nás v současné době jsme svědky rychlého pronikání krkavce velkého od východu na západ, v Čechách i ze severu na jih. Na Moravě zahnízdil zhruba po stoleté pauze znovu v roce 1968 u Hukvald. Do Čech pronikl krkavec velký v roce 1972 u Svitav. Od té doby v Čechách zahnízdil už mnohokrát nejen v horách, ale i v nížinách a pronikl až na západní hranici státu.

Zajímavosti

Zaujímá významné místo v mythologii severoamerických domorodých národů. Má pověst vychytralce a zlomyslného žertýře.

Význam

I přes zvyšující se početnost je v Červeném seznamu ČR zařazen v kategorii VU – zranitelný druh.

Rozšíření v ČR.

V minulosti na našem území běžně hnízdil, postupně vymizel ve druhé polovině 19. století. Zhruba po 100 letech bylo první zahnízdění zjištěno v Hukvaldské oboře v roce 1968. Od počátku 70. let se začal objevovat v českém severním pohraničí, současně se z východu a severovýchodu šířil i na Moravu. Tehdy se odhadovalo, že na našem území hnízdí 5-10 párů. Poté se početnost silně zvyšovala, v letech 1985-89 měla naše populace již 250-400 hnízdících párů. V současnosti již obývá mimo bezlesých nížin celou republiku, v letech 2001-03 byly počty odhadovány na 800-1200 párů a stále stoupají.
V posledních 30 letech minulého století došlo stejně jako u nás ke zvětšování areálu a zvyšování početnosti i v celé Evropě. Druh je považován za zabezpečený a nadále přibývající, na území Evropy hnízdí více než 450 tisíc párů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek312 ptacek350 img_3735ptacek-f43970f668409027f00b705cb4dc21f12d345f61 ptacek554 img00001c-32eedefde3b28710bac9d4aad2bbc4f641fe256a nasi_ptaci213.jpg nasi_ptaci440.jpg nasi_ptaci568.jpg nasi_ptaci731.jpg nasi_ptaci817.jpg little-owl-882385_1280 small-birds-1046525_1920-d6daaf0676e76acd1cb851dc288b9602915d6404 nasiptaci.info nasiptaci.info
Nové foto
most4 11a 291a most39 11bids_2017 P1000631 most43 most46 most48 most54 most58 most68 most70 P1000812