Krahujec obecný (Accipiter nisus) je dravec přizpůsobený rychlému lovu mezi stromy. Krátká zaoblená křídla a dlouhý ocas umožňují obratné manévrování. Dospělí mají na spodině příčné pruhování, mladí odlišnou kresbu. Samice jsou výrazně…
Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes) zaujme velkou hlavou a mohutným zobákem. Hnědavé tělo doplňuje tmavá maska, světlý límec a kontrastní kresba křídel. Jeho zobák dokáže zpracovávat tvrdá semena a pecky, které jsou pro…
Pěnkava jíkavec (Fringilla montifringilla) je severský pěvec s oranžovou hrudí a rameny, bílým břichem a světlým kostřecem. Zbarvení hlavy se mění podle pohlaví a roční doby. Samci v době rozmnožování získávají černou…
Volavka popelavá (Ardea cinerea) je velký vodní pták s šedými křídly, světlým krkem a výrazným tmavým proužkem na hlavě. Její dlouhé nohy a ostrý zobák umožňují účinný lov v mělčinách. Při přeletech…
Kalous ušatý (Asio otus) je štíhlá sova s oranžovýma očima a dlouhými péřovými růžky. Na fotografii jej poznáme také podle výrazného obličejového závoje a hnědavého peří s tmavými skvrnami. Růžky nejsou skutečné…
Stehlík obecný (Carduelis carduelis) je drobný pěvec s červenou maskou, černobílou hlavou a žlutým pruhem v křídle. Úvodní fotografie zachycuje jeho pestré zbarvení i špičatý zobák. Samci a samice si jsou podobní;…
Strakapoud velký (Dendrocopos major) je šplhavec s černobílým opeřením, silným zobákem a opěrným ocasem. Světlé tváře a bílé plochy na křídlech kontrastují s tmavými částmi hlavy i hřbetu. Jeho stavba těla umožňuje…
Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes) patří k nenápadně žijícím obyvatelům korun stromů, jeho vzhled je však výrazný. Velkou hlavu doplňuje mohutný zobák, hnědavé tělo, světlý límec a tmavá maska. Síla zobáku mu otevírá…
Zvonek zelený (Chloris chloris) je robustní pěvec s krátkým silným zobákem. Zelenavé tělo doplňují výrazné žluté plochy v křídlech a na ocase, které vynikají zvláště během letu. Samci bývají barevnější, samice mají…