Hýl obecný

hylob

Velikost

Délka: 15,5-17,5 cm.
Hmotnost: 20-40 g.

Popis

Hýl obecný je pták větší než vrabec domácí s krátkým mohutným zobákem a černou vrchní částí hlavy. Přes křídlo má nápadnou bílou pásku. Samec má červenou hruď, šedá záda a bílý kostřec, samice je převážně načervenale šedá, mladí jedinci jsou podobní samici avšak nemají černou hlavu.
Hlas – vábení je měkké „diy“, zpěv je nenápadný.

Ekologie

Hnízdění – hnízdí v ve smrkových lesích, parcích a zahradách. Hnízdí v dubnu až červenci dvakrát ročně. Mělké hnízdo zbudované kořínků, klacíků a lišejníků je umístěno nevysoko v křoví nebo na jehličnatých stromech.
Samice snáší 4 – 5 namodralých vajec s tmavými skvrnami, na kterých sedí sama asi 13 dnů a mláďata poté krmí oba rodiče asi 14 – 17 dní.
Potrava – semena a pupeny.
Hýl obecný je stálý a částečně tažný pták (severské populace).

Rozšíření

Mimo nejjižnějších a nejsevernějších oblastí prakticky celá Evropa a Asie. Převážně stálý druh, hlavně v letech, kdy je neúroda semen ale podniká až invazní zálety do jižnějších oblastí areálu. V Evropě je druh hodnocen jako zabezpečený, se stabilními stavy kolem 7,3 milionu hnízdících párů.
V ČR se jedná o běžně hnízdící druh, chybí nebo je vzácnější pouze v nížinách (Polabí, jižní Morava). V posledních cca 30 letech u nás početnost mírně klesá, v letech 2001-03 populace čítaly 95-190 tisíc párů.