Kulík hnědý

Kulík hnědý

Kulík hnědý (Charadrius morinellus)

1. Zařazení

  • Řád: Dlouhokřídlí (Charadriiformes)
  • Čeleď: Kulíkovití (Charadriidae)
  • Rod: Kulík (Charadrius)
  • Druh: Kulík hnědý (Charadrius morinellus)

2. Popis a Rozpoznávací Znaky

Kulík hnědý je středně velký bahňák, o něco větší a robustnější než kulík písečný, dosahující délky těla 20-24 cm a rozpětí křídel 57-64 cm.

  • Svatební šat (jaro/léto): Je velmi nápadný a nezaměnitelný. Temeno je tmavé, výrazný bílý nadoční proužek se táhne až do týla, kde se oba proužky spojují do tvaru písmene „V“. Hrdlo je bílé, vole a horní část hrudi jsou šedé, oddělené od spodní části těla úzkým bílým proužkem. Spodní část hrudi a břicho jsou rezavě hnědé, ostře oddělené černým pásem od bílého podbřišku a spodních krovek ocasních. Hřbet je hnědošedý s béžovými lemy per. Zobák je krátký a tmavý, nohy žlutavé až zelenavé. Zajímavostí je, že samice bývá ve svatebním šatu výrazněji zbarvená než samec.
  • Prostý šat (zima): Zbarvení je mnohem méně výrazné, převážně šedohnědé. Chybí rezavé a černé partie na břiše. Výrazný bílý nadoční proužek zůstává patrný.
  • Mláďata: Podobají se dospělým v prostém šatu, ale pera na hřbetě mají výraznější světlé lemy.
  • Hlas: V toku se ozývá opakovaným trylkovitým „prijí-príí“. Při vyplašení vydává krátké „pit“ nebo „trrr“.

Kulík hnědý je známý svou relativní krotkostí a důvěřivostí, zejména na hnízdištích.

3. Výskyt a Habitat

  • Hnízdní areál: Kulík hnědý je druhem arktické a vysokohorské tundry. Hnízdí ve Skandinávii, Skotsku, na Sibiři a ostrůvkovitě i ve vyšších pohořích Evropy (Alpy, Pyreneje). Vyhledává otevřené, kamenité nebo řídce porostlé horské plošiny a svahy nad horní hranicí lesa.
  • Zimoviště: Zimuje v severní Africe (zejména Maroko, Alžírsko, Libye, Egypt) a na Blízkém východě (Izrael, Jordánsko, Irák, Írán).
  • Migrace: Je tažným ptákem. Na jaře táhne na hnízdiště od dubna do června, na podzim odlétá od srpna do října. Během tahu se může zastavovat na polích, úhorech a jiných otevřených plochách v nížinách i pahorkatinách.
  • Výskyt v ČR: Českou republikou pouze protahuje, není zde pravidelným hnízdičem (ačkoliv v minulosti mohlo dojít k ojedinělým pokusům o hnízdění v Krkonoších). Nejčastěji bývá pozorován během jarního (květen) a zejména podzimního tahu (konec srpna až říjen), obvykle jednotlivě nebo v malých skupinkách, často na polích (např. čerstvě osetých, s řepkou, kukuřičných strništích). Patří mezi vzácnější migranty.

4. Chování a Potrava

  • Chování: Mimo hnízdění se často zdržuje v malých hejnech. Při hledání potravy pobíhá, zastavuje se a rychle sbírá kořist ze země. Je známý svou malou plachostí.
  • Potrava: Živí se především hmyzem (brouci, larvy, dvoukřídlí) a jeho larvami, pavouky, měkkýši (plži) a červy. V menší míře může požírat i rostlinnou potravu (semena, bobule).

5. Rozmnožování – Obrácené Role

Rozmnožování kulíka hnědého je velmi zajímavé díky obráceným rodičovským rolím.

  • Námluvy: Pestřeji zbarvené samice přilétají na hnízdiště dříve a aktivně soupeří o samce.
  • Hnízdo: Je to jen mělký důlek v zemi, skromně vystlaný lišejníky nebo kousky vegetace, umístěný na otevřeném, kamenitém podkladu.
  • Snůška: Samice snáší obvykle 3 (méně často 2 nebo 4) vejce.
  • Inkubace a péče o mláďata: Po snesení vajec samice často přenechává veškerou další péči – inkubaci (která trvá 24-28 dní) i vodění mláďat – samci. Sama se může pokusit spářit s dalším samcem a založit další snůšku (polyandrie). Mláďata jsou nekrmivá, hned po vylíhnutí opouštějí hnízdo a sama si hledají potravu pod dohledem samce. Vzletná jsou zhruba po 4 týdnech.

6. Ochrana a Ohrožení

  • Celosvětový status (IUCN): Málo dotčený (LC – Least Concern). Globální populace je poměrně velká.
  • Status v ČR: Podle české legislativy (vyhláška č. 395/1992 Sb.) je zařazen mezi zvláště chráněné druhy v kategorii kriticky ohrožený. Tento status odráží jeho vzácnost jako protahujícího druhu a potenciální historickou vazbu na české hory.
  • Ohrožení: Hlavní hrozby zahrnují ztrátu a degradaci vhodných biotopů jak na hnízdištích (např. vlivem změn klimatu ovlivňujících horskou tundru), tak na tahových zastávkách a zimovištích (intenzifikace zemědělství, zástavba).

7. Zajímavosti

  • Obrácené rodičovské role (pestřejší samice, samec pečující o potomstvo) jsou v ptačí říši poměrně vzácné.
  • Jeho vědecké jméno morinellus pochází z řeckého slova „moros“, znamenajícího „bláhový“ nebo „hloupý“, což pravděpodobně odkazuje na jeho důvěřivou a nebojácnou povahu.

Závěr

Kulík hnědý je fascinující ptačí druh s unikátním svatebním šatem, specifickými nároky na prostředí arktické a horské tundry a neobvyklou strategií rozmnožování s obrácenými rodičovskými rolemi. V České republice je vzácným, ale pravidelným migrantem, jehož pozorování je pro ornitology vždy zajímavým zážitkem. Jeho ochrana je důležitá zejména v kontextu zachování vhodných biotopů podél jeho tahových cest a na zimovištích.

Mohlo by vás zajímat

Žluna šedá
Žluna šedá

žluna šedá Velikost Délka: 27-30 cm.Hmotnost: 110-150 g. Popis Samec má čelo a přední polovinu temene červené, před…

Nelehký život polních ptáků
Nelehký život polních ptáků

Ptáci jsou neodmyslitelnou součástí naší zemědělské krajiny. Čiřikající koroptvičky, půvabně zpívající skřivani…

Sýkora laponská
Sýkora laponská

sýkora laponská Sýkora laponská, neboli sýkora hnědohlavá je o něco větší než uhelníček, dosahuje délky těla 13,5 –…

Pěnice hnědokřídlá
Pěnice hnědokřídlá

Pěnice hnědokřídlá Pěnice hnědokřídlá (Sylvia curruca): Nenápadná pěnice s charakteristickým hlasem V hustých…

Majestátní obyvatel stepí
Majestátní obyvatel stepí

#image_title Drop velký (Otis tarda) – Majestátní obyvatel stepí a jeho osud v České republice Obsah: Úvod: Představení…

Motáci v ČR
Motáci v ČR

Motáci (rod Circus) v České republice – biologie, výskyt a ochrana Úvod: Představení rodu Circus a jeho zástupců…

Rehek zahradní
Rehek zahradní

Rehek zahradní (Phoenicurus phoenicurus) – Život v České republice, Ekologie a Migrační strategie Obsah: Úvod…

Skalník zpěvný
Skalník zpěvný

Skalník zpěvný Skalník zpěvný (Monticola solitarius): Modrý drahokam skalních stěn Skalník zpěvný je bezesporu jedním z…

Jespák křivozobý
Jespák křivozobý

Jespák křivozobý Jespák křivozobý (Calidris ferruginea) Úvod a Systematické zařazení Jespák křivozobý (Calidris…