Strnad severní
Reklamy
Kulík hnědý
Vlaštovka skalní

V době hnízdění má sameček tohoto druhu černou hlavu, červenohnědý týl a bílý proužek přes oko. Samička má žlutý zobák a červenohnědý týl.

Prostředí

Eurasijská tundra od pásma severského březového lesa. Strnad severní je charakteristický pták kopcovité neskalnaté tundry se zakrslými keříky. V příhodných, na potravu bohatých biotopech leží okrsky jednotlivých párů velmi hustě vedle sebe. Zimu přečkává tento druh v jižním Rusku. Vzácně zaletuje také do České republiky, kde byl dosud zjištěn devětkrát. Většina pozorování je zimních. Naposledy byl zjištěn v září 1990 na nádrži Rozkoš.

Rozmnožování

Samečkové přilétají do hnízdišť před samičkami a vyzpěvují jak z různých vyvýšenin, tak i v letu, při čemž se snášejí a přitom třepetají křídly. Hnízdí na vlhkých místech, také v tundře. Stavba hnízda začíná náhle, jakmile se oteplí a na větších plochách tundry zmizí sníh. Hnízdo je obvykle v křovině a vzhledem k místnímu klimatu je teple vystláno peřím. Na vejcích sedí strnad severní v červnu, v červenci mladí ptáci hnízdo opouštějí.

Potrava

V létě představují krmnou dávku hlavně komáři, kteří jsou v tundře nesmírně hojní, v zimním období, jako ostatní strnadi, požírá semena.

Reklamy
Kulík hnědý
Vlaštovka skalní
Reklamy
Send this to a friend