naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Na hnízdišti

Poznávací znaky

Vlha pestrá (Merops apiaster) je nápadná pestrým peřím i způsobem získávání potravy. Kořist vyhledává v letu a k odpočinku využívá přehledné opory. Žluté hrdlo a tmavá oční páska doplňují dlouhý zobák, který je důležitý při lovu většího hmyzu.

Prostředí a rozšíření

Vyhledává teplou otevřenou krajinu s dostatkem létajícího hmyzu a míst vhodných pro hnízdění. Důležité jsou písčité či hlinité stěny, říční břehy a podobné svahy. Stromy, keře nebo jiné vyvýšené opory využívá k odpočinku a vyhlížení kořisti v okolí.

Potrava

Loví včely, vosy, čmeláky, vážky a další větší hmyz. Za kořistí vyráží z posedu nebo ji pronásleduje za letu. Ulovený hmyz před pozřením zpracovává údery o podklad. U bodavé kořisti tím omezuje nebezpečí žihadla a usnadňuje její bezpečné spolknutí.

Hnízdění

Hnízdo ukrývá na konci chodby vyhrabané do vhodné stěny. Páry mohou hnízdit blízko sebe a vytvářet kolonie. Na hloubení chodby i péči o potomstvo se podílejí oba rodiče. Potravu přinášejí opakovaně, protože rostoucí mláďata mají vysokou spotřebu energie.

Život během roku

Vlha je tažná a evropskou zimu tráví v Africe. Při přesunech se ozývá měkkým, zvučným voláním, které často prozradí její přítomnost dříve než pohled na ptáka. Zachování hnízdních stěn a prostředí bohatého na hmyz je zásadní. U kolonií je vhodné pozorovat z odstupu a nerušit přílet rodičů.

Mohlo by vás zajímat

Zajímavá pozorování 3
Zajímavá pozorování 3

Žluva hajní (Oriolus oriolus) je pěvec s výrazným zbarvením dospělého samce: žluté tělo doplňují černá křídla a ocas. Zobák je načervenalý a přes…

V Hastrmanech stále rušno
V Hastrmanech stále rušno

Vlha pestrá (Merops apiaster) je tažný pták s výrazně barevným tělem. Modrozelenou spodinu doplňuje rezavý hřbet a žluté hrdlo oddělené tmavou kresbou. Na…

Při zásypu
Při zásypu

Sýkora lužní Poznejte ptáky blíže: Sýkora lužní v atlasu · Hlasy ptáků – přehled nahrávek

Konipas horský
Konipas horský

V palearktické zoogeografické oblasti pokrývající území Evropy, Afriky severně od Sahary a Asie severně od Himálají obývá konipas horský dva nespojité areály. Jeden…

Čečetka zimní
Čečetka zimní

Čečetka zimní (Acanthis flammea) je malý, nenápadný, ale houževnatý pěvec z čeledi pěnkavovitých (Fringillidae). Pro mnoho obyvatel České republiky je spojena především se…

Ledňáčci po ránu
Ledňáčci po ránu

V neděli jsem se vypravil opět na šutrovnu v Moravské Nové Vsi za jasným cílem.Okolo Kyjovky jsem postavil…

Pěvuška modrá
Pěvuška modrá

Samec i samička pěvušky modré jsou zbarveni stejně. Občas mívají samečci trochu více šedé barvy na hlavě a hrdle. Mají modrošedou hlavu (příuší…