naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Na hnízdišti

Poznávací znaky

Vlha pestrá (Merops apiaster) je nápadná pestrým peřím i způsobem získávání potravy. Kořist vyhledává v letu a k odpočinku využívá přehledné opory. Žluté hrdlo a tmavá oční páska doplňují dlouhý zobák, který je důležitý při lovu většího hmyzu.

Prostředí a rozšíření

Vyhledává teplou otevřenou krajinu s dostatkem létajícího hmyzu a míst vhodných pro hnízdění. Důležité jsou písčité či hlinité stěny, říční břehy a podobné svahy. Stromy, keře nebo jiné vyvýšené opory využívá k odpočinku a vyhlížení kořisti v okolí.

Potrava

Loví včely, vosy, čmeláky, vážky a další větší hmyz. Za kořistí vyráží z posedu nebo ji pronásleduje za letu. Ulovený hmyz před pozřením zpracovává údery o podklad. U bodavé kořisti tím omezuje nebezpečí žihadla a usnadňuje její bezpečné spolknutí.

Hnízdění

Hnízdo ukrývá na konci chodby vyhrabané do vhodné stěny. Páry mohou hnízdit blízko sebe a vytvářet kolonie. Na hloubení chodby i péči o potomstvo se podílejí oba rodiče. Potravu přinášejí opakovaně, protože rostoucí mláďata mají vysokou spotřebu energie.

Život během roku

Vlha je tažná a evropskou zimu tráví v Africe. Při přesunech se ozývá měkkým, zvučným voláním, které často prozradí její přítomnost dříve než pohled na ptáka. Zachování hnízdních stěn a prostředí bohatého na hmyz je zásadní. U kolonií je vhodné pozorovat z odstupu a nerušit přílet rodičů.

Mohlo by vás zajímat

Strakapoud velký a malý
Strakapoud velký a malý

Strakapoud velký (Dendrocopos major) je pták přizpůsobený životu na stromech. Na úvodní fotografii jej poznáme podle černobílého opeření, zobáku a červených podocasních krovek.…

Mladí z Hastrman
Mladí z Hastrman

Dudek chocholatý (Upupa epops) je pták s výraznou chocholkou zakončenou černými špičkami. Rezavé opeření doplňují černobílé pruhy na křídlech a dlouhý štíhlý zobák.…

Rackové v České republice
Rackové v České republice

Rackové (čeleď Laridae) představují celosvětově rozšířenou a dobře známou skupinu ptáků, typicky spojovanou s vodním prostředím, ať už mořským pobřežím, velkými jezery, řekami…

Orel skalní
Orel skalní

Orel skalní (Aquila chrysaetos) – Historie, současnost a perspektivy výskytu v České republice

Zase chvilku venku
Zase chvilku venku

Volavka bílá (Ardea alba) je vysoký vodní pták s dlouhým krkem, nohama a čistě bílým opeřením. Mimo dobu rozmnožování mívá žlutý zobák. Při…

Káně rousná
Káně rousná

Délka:50-60 cm.Rozpětí:120-150 cm.Hmotnost:M 730-1340 g,F 950-1300 g.Vejce.Výška x šířka:50-60x40-47 mm.Hmotnost:cca 60 g.

Krásné nedělní ráno
Krásné nedělní ráno

Strakapoud velký (Dendrocopos major) je černobílý šplhavec s červeným podocasím, velkými světlými skvrnami na křídlech a silným zobákem. Zbarvení hlavy pomáhá rozlišit dospělá…