naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Na kaluži

Poznávací znaky

Konipas horský (Motacilla cinerea) je štíhlý obyvatel břehů s velmi dlouhým ocasem. Šedé horní partie kontrastují se žlutou spodinou a světlými částmi hlavy. Po kamenech a okrajích vody se pohybuje čile. Při hledání potravy často kývá ocasem a sleduje drobné živočichy.

Prostředí a rozšíření

Vyhledává tekoucí vodu, kamenité břehy, potoky a říční úseky s místy vhodnými pro sběr potravy. Využívá také okolí mostů a staveb poblíž vody. Důležité jsou přístupné břehy, mělčiny a kameny, po kterých může pobíhat a sledovat pohyb drobných živočichů.

Potrava

Živí se hmyzem a dalšími bezobratlými, často spojenými s vodním prostředím. Kořist sbírá ze břehů, kamenů a hladiny, někdy ji chytá při krátkém výpadu do vzduchu. Potravu hledá svižnou chůzí a během hnízdění ji pravidelně nosí rostoucím mláďatům.

Hnízdění

Hnízdo z trav, kořínků a mechu ukrývá ve výklenku, mezi kameny, v břehové stěně nebo na vhodném místě pod mostem. Samice převážně zahřívá vejce. O krmení mláďat pečují oba rodiče a podporují je také po opuštění hnízda.

Život během roku

Část ptáků se na zimu přesouvá do teplejších oblastí, jiní zůstávají u nezamrzlých vod. Při přeletech se ozývají ostrým kontaktním hlasem. Přirozené vodní toky s pestrými břehy poskytují potravu i hnízdní možnosti. Pozorování z odstupu umožňuje sledovat jejich obratné pobíhání, aniž by se narušovala rodičovská péče.

Mohlo by vás zajímat

Zase krmení
Zase krmení

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je dravec přizpůsobený rychlému lovu mezi stromy. Krátká zaoblená křídla a dlouhý ocas umožňují obratné manévrování. Dospělí mají na…

Majestátní obyvatel stepí
Majestátní obyvatel stepí

Drop velký (Otis tarda) je bezesporu jedním z nejpozoruhodnějších a nejcharismatičtějších ptačích druhů evropské avifauny. Tento majestátní pták, patřící mezi nejtěžší létající živočichy…

Král králů
Král králů

Orel královský (Aquila heliaca) je dravec s širokými křídly. Úvodní fotografie ukazuje zahnutý zobák, světlé části hlavy a kreslené hnědé opeření. Vzhled se…

Dlask to je krasavec
Dlask to je krasavec

Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes) je pěvec s velkou hlavou a silným zobákem. Má hnědavé tělo, tmavou masku kolem zobáku, světlý límec a kontrastní…

Na kaluži
Na kaluži

Konipas horský (Motacilla cinerea) má šedý hřbet, žluté partie spodiny a dlouhý ocas. Jeho jemný zobák slouží ke sběru bezobratlých. Zbarvení hrdla závisí…

Větrolamy a rybník
Větrolamy a rybník

Kachnička mandarínská (Aix galericulata) je menší kachna pocházející z východní Asie. Samec ve svatebním šatu vyniká pestrou hlavou, červeným zobákem a nápadnými oranžovými…

Kvakoš noční
Kvakoš noční

Kvakoš noční (Nycticorax nycticorax) je menší, zavalitá volavka s krátkým krkem. Na fotografii dospělého ptáka vyniká tmavá hlava a hřbet, šedá křídla, světlá…