Sýkora azurová
Reklamy
Sýkora parukářka
Jeřábek lesní
sýkora azurová

Délka: 12-13 cm.
Hmotnost: cca 15 g.

Popis

Podobná vybledlé sýkoře modřince (Parus caeruleus). Nápadná je bělavou hlavou a celou bílou spodinou těla. Přes oko má černý proužek do týla, kde se rozšiřuje a přechází do modra. Hřbet a křídelní krovky jsou šedomodré, na velkých krovkách je bílá páska, bělavé jsou i lemy na koncích loketních letek. Kostřec je azurově modrý, ocas dlouhý, na okrajích bílý. Samice a mladí ptáci mají matnější barvy.

Ekologie

Obývá porosty u vod, především vrbové a topolové lesy, dále i březové lesy s podrostem v tajze a lesostepi. Hnízdí 1x ročně, v dutinách převážně ve vrbách. Od poloviny května snáší 5-11 vajec, sedí pouze samice 13-14 dní. Po vyvedení z hnízda zůstávají mláďata s rodiči až do října, kdy se shlukují do větších hejn.
Potravu tvoří hlavně hmyz a jeho vývojová stadia a pavouci, v zimě semena různých rostlin.

Rozšíření

Pás středem kontinentu od východní Evropy po východní pobřeží Číny. Stálý druh, zvláště za tuhých zim jsou zaznamenávány kratší potulky.
Z našeho území pochází téměř 30 záznamů o pozorováních, zcela jasný doklad však dosud chybí.

Sýkora parukářka
Jeřábek lesní
Reklamy
Send this to a friend