Foto příspěvky
Atlas

Výr velký

vyrvel

Velikost

Délka: 60-73 cm.
Rozpětí: 138-170 cm.
Hmotnost: M 2000-2700 g, F 2500-3260 g.

Popis

Největší evropská sova. Má velkou hlavu s oranžovýma očima a výrazná ouška. Závoj je rezavožlutý, uvnitř s černou a hnědou, u oka s bílou kresbou. Pod zobákem světlá skvrna. Zbarvení těla je žlutě nebo rezavě hnědé, na hřbetě výrazně tmavší, s četnými tmavými skvrnami.

Ekologie

Ke hnízdění vyhledává skály, kamenité stráně nebo zříceniny budov, zpravidla nedaleko otevřených ploch. V poslední době hnízdí i v kamenolomech a místy se šíří i do menších lesíků poblíž lidských sídel.
Od ledna, většinou ale v únoru probíhá tok. Hnízdo je kotlinka vyhrabaná na zemi nebo na skále, vzácně hnízdí i v dutinách nebo ve starých hnízdech dravců, volavek nebo čápů. Hnízdí jednou ročně, od února do dubna snáší 2-4(1-5) vejce. Sedí pouze samice, samec ji po celou dobu krmí. Po 34-36 dnech se líhnou postupně mláďata, na hnízdě zůstávají 5-6 týdnů a pak se rozlézají po okolí. Vzletná jsou ve stáří 9 týdnů, i v této době jsou ještě krmena rodiči. Pohlavně dospívají v 1 roce, hnízdit ale většina začíná až ve věku 2-3 let. Nejstarší kroužkovaný pták se dožil téměř 19 let, v zajetí až 60.
Živí se výhradně obratlovci – savci od velikosti hraboše po zajíce, ptáci do velikosti bažanta – běžně loví i dravce a jiné druhy sov.

Rozšíření

Bubo bubo bubo – téměř celá Evropa mimo Pyrenejského poloostrova (tam žije B. b. hispanus), Islandu, Velké Británie, Irska, severozápadní Francie a severních oblastí na východě Evropy. Na většině území stálý, nanejvýš přelétavý druh, pouze nejsevernější populace se na zimu stahují jižněji. Na počátku 20. století byly stavy tohoto druhu v celé Evropě silně zdecimovány, místy byl úplně vyhuben. Díky ochraně se podařilo tento úbytek zastavit, místy se stavy zvyšují a druh se vrací i do dříve obývaných oblastí. V současnosti žije v celé Evropě asi 38000 párů (všechny ssp.), stavy jsou považovány za stabilní.
V ČR hnízdil tento druh odedávna, na počátku 20. století byl ale málem vyhuben – zůstalo u nás cca 40 párů. V roce 1929 byla vyhlášena zákonná ochrana tohoto druhu a počty se opět začaly zvyšovat. V roce 1949 bylo napočítáno 443 kusů, v současnosti se počty odhadují na 600-900 párů. Vyskytuje se téměř na celém území státu, přednost dává oblastem ve středních nadmořských výškách, v horách vystupuje až nad 1000 m. n. m. V místech s dostatečnou možností úkrytu hnízdí i v nížinách.
Výběr z galerie
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info Zvonek zelený www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info drozd_kvíčala www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info zvonek zelený zvonek zelený zvonek zelený zvonek zelený www.nasiptaci.info



Nové foto
www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info Zvonek zelený www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info drozd_kvíčala www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info zvonek zelený zvonek zelený zvonek zelený zvonek zelený www.nasiptaci.info