naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Zase chvilka venku

Poznávací znaky

Racek chechtavý (Chroicocephalus ridibundus) je menší racek se světlým tělem, šedými křídly a červenavým zobákem i nohami. V hnízdním šatu má tmavohnědou hlavu. V zimě se tato kapuce ztrácí a na světlé hlavě zůstává tmavší skvrna poblíž oka.

Prostředí a rozšíření

Setkáme se s ním na rybnících, řekách, jezerech i na polích. Dokáže využívat různá prostředí a často létá mezi vodní plochou a místy s potravou. Mimo hnízdění se sdružuje do hejn, která společně odpočívají a nocují.

Hnízdění

Hnízdí v koloniích na ostrovech, v mokřadech nebo mezi pobřežní vegetací. Hnízdo tvoří rostlinný materiál a vejce zahřívají oba rodiče. Ti také krmí mláďata a brání okolí hnízda. Kolonie bývá velmi hlučná a její členové společně reagují na přiblížení nebezpečí.

Potrava

Živí se rozmanitou potravou. Sbírá hmyz, žížaly a další bezobratlé, využívá také drobné vodní živočichy a dostupné zbytky. Na polích může následovat zemědělské stroje, které odkryjí kořist. Potravu hledá při chůzi, na hladině i během letu.

Život během roku

Sezónní přesuny jej mohou zavést na vzdálená zimoviště, zatímco některé vody hostí racky i během chladných měsíců. Pro rozmnožování jsou důležitá bezpečná místa chráněná před rušením a přístupem predátorů. Pozorování z břehu umožňuje sledovat společenský život hejna bez vstupování do kolonie, které by mohlo ohrozit vejce i mláďata.

Mohlo by vás zajímat

Dopoledne v Pískách
Dopoledne v Pískách

Ťuhýk obecný (Lanius collurio) je pěvec se silným zobákem zakončeným zahnutou špičkou. Samec má šedou hlavu, rezavohnědá záda a černou pásku přes oko.…

Stále se zasýpá
Stále se zasýpá

Čížek lesní (Spinus spinus) je malý semenožravý pěvec se žlutozeleným opeřením a výraznými tmavými čárkami. Na křídlech vynikají žluté pásky. Samice mají tlumenější…

U Tvrdoňského šutráku
U Tvrdoňského šutráku

U Trvrdoňského šutráku jsem pozoroval dlaska, pěkného samce u krmítka. Posléze jsem zahlédl krkavce velkého jak pomalu začal zpravovat hnízdo. Super lov předváděl…

Kalous ušatý- Bořina Hrušky
Kalous ušatý- Bořina Hrušky

Datum pozorování: 8. října 2026Čas: 13:30Lokalita: Bořina, HruškyAktivita: pozorování a fotografováníDruh: kalous ušatý (Asio otus)

Jaro ne jaro
Jaro ne jaro

Zvonohlík zahradní (Serinus serinus) je drobný pěvec s krátkým kuželovitým zobákem, žlutými partiemi a výrazným podélným čárkováním. Samci bývají sytěji žlutí, samice nenápadnější.…

Podsedky
Podsedky

Chocholka, černobílý kontrast těla a lesklá křídla patří k výrazným znakům čejky chocholaté (Vanellus vanellus). Tento bahňák se většinou pohybuje na zemi, kde…

Podvečer s motákama
Podvečer s motákama

Podvečer jsem se vypravil k viniční trati Podsedky katastr Hrušky a nepřekvapili mě motáci. Jak pilich tak pochop…

Rodák z Hastrman
Rodák z Hastrman

Dudek chocholatý (Upupa epops) je pták s dlouhým mírně zahnutým zobákem a rezavě zbarvenou chocholkou. Černobílá kresba křídel a ocasu vytváří nápadný kontrast.…