naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Zase chvilka venku

Poznávací znaky

Racek chechtavý (Chroicocephalus ridibundus) je menší racek se světlým tělem, šedými křídly a červenavým zobákem i nohami. V hnízdním šatu má tmavohnědou hlavu. V zimě se tato kapuce ztrácí a na světlé hlavě zůstává tmavší skvrna poblíž oka.

Prostředí a rozšíření

Setkáme se s ním na rybnících, řekách, jezerech i na polích. Dokáže využívat různá prostředí a často létá mezi vodní plochou a místy s potravou. Mimo hnízdění se sdružuje do hejn, která společně odpočívají a nocují.

Hnízdění

Hnízdí v koloniích na ostrovech, v mokřadech nebo mezi pobřežní vegetací. Hnízdo tvoří rostlinný materiál a vejce zahřívají oba rodiče. Ti také krmí mláďata a brání okolí hnízda. Kolonie bývá velmi hlučná a její členové společně reagují na přiblížení nebezpečí.

Potrava

Živí se rozmanitou potravou. Sbírá hmyz, žížaly a další bezobratlé, využívá také drobné vodní živočichy a dostupné zbytky. Na polích může následovat zemědělské stroje, které odkryjí kořist. Potravu hledá při chůzi, na hladině i během letu.

Život během roku

Sezónní přesuny jej mohou zavést na vzdálená zimoviště, zatímco některé vody hostí racky i během chladných měsíců. Pro rozmnožování jsou důležitá bezpečná místa chráněná před rušením a přístupem predátorů. Pozorování z břehu umožňuje sledovat společenský život hejna bez vstupování do kolonie, které by mohlo ohrozit vejce i mláďata.

Mohlo by vás zajímat

Raroh lovecký
Raroh lovecký

V české ornitologii a sokolnictví může být termín "raroh" zdrojem jisté nejednoznačnosti. Ačkoliv se uživatelský dotaz ptá na "raroha loveckého", je klíčové hned…

Včelojed v lužním lese
Včelojed v lužním lese

Slunečné letní ráno, příjemných 19 °C, téměř bezvětří a probouzející se lužní les. Právě takové podmínky patří mezi nejkrásnější okamžiky, které může milovník…

Hýl obecný
Hýl obecný

Hýl obecný (Pyrrhula pyrrhula), nepřehlédnutelný a svým zbarvením okouzlující pták, patří mezi stálice naší avifauny. Jeho přítomnost v zahradách, parcích i lesích přináší…

Ostříž lesní – malý velký lovec
Ostříž lesní – malý velký lovec

Ostříž lesní (Falco subbuteo) patří mezi elegantní a velmi obratné sokolovité dravce, jejichž pozorování v terénu bývá často krátké, ale výrazné. Dne 5.…

Zase na šutráku
Zase na šutráku

Brhlík lesní (Sitta europaea) je pěvec se šedomodrými zády, světlou až rezavou spodinou a tmavou páskou přes oko. Má krátký ocas a dlouhý…

Strakapoud malý
Strakapoud malý

Strakapoud malý (Dryobates minor, Linnaeus, 1758) je nejmenším zástupcem čeledi datlovitých (Picidae) v Evropě a celé Palearktické oblasti. Navzdory svému širokému areálu rozšíření…

Chvilka venku
Chvilka venku

Sýkora uhelníček (Periparus ater) je malý pěvec s černou hlavou, bílými tvářemi a světlou skvrnou na zátylku. Křídla zdobí dvě světlé pásky. Šedavá…

Káně rousná
Káně rousná

Délka:50-60 cm.Rozpětí:120-150 cm.Hmotnost:M 730-1340 g,F 950-1300 g.Vejce.Výška x šířka:50-60x40-47 mm.Hmotnost:cca 60 g.