atlas našich ptáků
Fotogalerie
ptacek296 nasi_ptaci307.jpg nasi_ptaci499.jpg nasi_ptaci2348 nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info nasiptaci.info
Atlas ptáků

Vrabec polní

vrpol

Velikost

12,5 – 14,5 cm, váha 23 g

Popis

Je menší a úhlednější než vrabec domácí (Passer domesticus). Celý vršek hlavy je kaštanově hnědý. Na bílých tvářích je výrazná černá půlměsíčitá skvrna,k týlu vybíhá bílý límeček, přerušený na šíji. Má černě čárkovaný hnědý hřbet, výraznou bílou křídelní pásku, malý černý podbradek, uzdičku a zobák. Zespodu je kouřový. Samička vypadá stejně jako samec. Šat mláďat je matnější, hlavu mají světle hnědou a na hrdle tmavší skvrnu.

Ekologie

Nejraději má oblasti s poli, kde se střídají otevřené prostory a porosty starých dutých stromů, okraje listnatých lesů, staré sady a aleje i porosty podél vodních toků. Téměř nikdy ho nespatříme v obytných městských čtvrtích, v nejlepším případě v parcích a zahradách se starými stromy. Vyjímku tvoří severní populace, kde na vysokém severu hnízdí jen ve vesnicích, také směrem na východ přibývá v urbánním prostředí, a to zvláště tam, kde nežije vrabec domácí (Passer domesticus). Hnízdí v koloniích nebo jednotlivě. Hnízda jsou nejčastěji ve stromových dutinách, ptačích budkách, řidčeji ve štěrbinách budov, skalních děrách, ve stěnách hnízd čápů a velkých dravců. Dovede však postavit i kulovité hnízdo v korunách stromů. Hnízdo je nepořádná, ale teplá hromada ze stébel, kořínků, slámy, mechu a zbytků listů, s měkkou výstelkou z peří. Má postranní vchod a někdy jsou do něj zastrkány květy. Ptáci spí i mimo dobu hnízdění ve svých dutinách, přesto můžeme po chladných zimách pozorovat vrabce s omrzlými prsty. Hnízdí od dubna do srpna. Mívá většinou 2-3 snůšky se 4-6 silně variabilními vejci. Sedí oba rodiče. Potrava se skládá ze semen, obilí, poupat, ovoce a hmyzu.

Rozšíření

Žije téměř v celé Eurasii kromě nejsevernějších oblastí, kde je omezen zhruba 68. stupněm severní šířky. V asijské části areálu chybí na většině Blízkého Východu a v Indii, naopak osidluje jihovýchodní Asii, včetně některých ostrovů. Je částečně tažný.

Mimo svůj areál byl do některých míst úspěšně introdukován, v Austrálii se vyskytuje v Melbourne a v některých dalších částech, v USA existuje populace v okolí Saint Louis, dále byl vysazen mj. na Filipíny a v Mikronésii.

Význam

V Červeném seznamu ČR je nově zařazen do kategorie LC-málo dotčený druh.

Rozšíření v ČR.

Druh pravidelně se vyskytující od nížin do podhůří, maximálně vystupuje kolem 850 m.n.m. Stavy u nás značně kolísají, celkově je zaznamenáván mírný úbytek – v letech 2001-03 u nás hnízdilo 0,4-0,8 milionu párů.
Evropské populace jsou hodnoceny jako mírně klesající, pokles je výraznější na západě a severozápadě Evropy. Populace jsou odhadovány na více než 26 milionů párů.

2 komentáře u Vrabec polní

  • Dobrý den, může vlézt vrabec do kulaté budky z vykotlaného smrku s otvorem 28 mm a zahnízdit??
    Děkuji za odp.

  • Dobrý den rád bych se zeptal kdy tak začínají hnízdit vrabci polní.Jelikož si už před měsícem postavili hnízdo v budce a vůbec tam nelétají, budka je neustále prázdná.
    Děkuji za odpověď.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Výběr z galerie
ptacek338 OLYMPUS DIGITAL CAMERA SONY DSC 6-1-2015-park-zahradka-55-8e5ec8ba77747b7141dadd49893cbbe3875dcb86 photo0020-fb82065335ed87de0ccc7ca75f1b617cdeae2972 nasi_ptaci238.jpg nasi_ptaci2290 nasi_ptaci2436 dano-do-eu-vyrez-pro-pe-fea8172859d4124a713ff88dfc95e5600a5955e0 nasiptaci.info 311a most85 28birds_b most61
Nové foto
11birds_b most98 most7 11a 241a 3birds_b most20 most23 7bids_2017 21bids_2017 P1000661 most62 most65 most71