Poznávací znaky
Zvonek zelený (Chloris chloris) má robustní tělo, silný kuželovitý zobák a zelenavé opeření. Jasně žluté plochy v křídlech i ocase pomáhají rozpoznání během letu. Samec bývá výraznější než samice a oba využívají stavbu zobáku k účinnému zpracovávání rostlinné potravy.
Prostředí a rozšíření
Obývá zahrady, parky, sady, lesní okraje a krajinu s keři a rozptýlenými stromy. Vyhledává prostředí, kde se střídá dřevinný kryt s otevřenými plochami. Potravu sbírá na zemi i v porostech. V chladnější části roku často navštěvuje krmítka společně s dalšími pěvci.
Potrava
Živí se hlavně semeny trav, bylin a dřevin. Přijímá také pupeny, plody a příležitostně drobné bezobratlé. Semena oloupává pomocí zobáku. Rodiče krmí potomstvo potravou přinášenou ve voleti; nabídka vhodných rostlinných zdrojů je proto důležitá i v době rozmnožování.
Hnízdění
Miskovité hnízdo staví samice v hustém keři nebo stromě, často mezi větvemi jehličnanu. Používá stébla, kořínky a jemnou výstelku. Zahřívá vejce, samec ji zásobuje potravou. Na péči o mláďata se podílejí oba rodiče a pár může během sezóny zahnízdit opakovaně.
Život během roku
Po hnízdění se zvonci mohou sdružovat do hejn a přesouvat za potravou. Jejich hlas zahrnuje zvonivé tóny i táhlé nosové zvuky. Prospívají jim semenné rostliny a husté keře. Na krmítku je zásadní čistota, protože shromažďování ptáků na jednom místě usnadňuje přenos některých onemocnění.
Poznejte ptáky blíže: Zvonek zelený v atlasu · Hlasy ptáků – přehled nahrávek































