Foto příspěvky
Atlas

Zvonek zelený

zvonekzeleny

Velikost

14,5 – 15 cm, váha 30 g

Popis

Ve srovnání s jinými pěnkavovitými je těžší a zavalitější. Má silný kuželovitý, světlerůžový nebo slonovinový zobák. Sameček je celkově olivově zelený; zelená je nejjasnější na hlavě a kostřeci, spodina těla je světlejší. Křidélko, jeho spodní okraj a lemy ručních letek jsou svítivě žluté. Rovněž všechna ocasní pera až na dvě prostřední jsou u kořene krásně žlutá. Samička je spíše šedozelená, na pláštíku a hřbetu má hnědý nádech, na křidlech a ocase je méně žluté. Mladí ptáci jsou hnědaví, svrchu i zespodu podélně tmavě rozpitě čárkovaní.

Ekologie

Nejraději se usazuje v parkovité krajině s hojnými křovinami a skupinami stromů, na okrajích lesů, v parcích, zahradách a hřbitovech. Proniká i do center velkých měst. Hnízdí 2x ročně od dubna do června. Samička staví hnízdo nevysoko ve větvích keřů a stromů. Zjara, kdy jsou listnaté dřeviny ještě holé, staví hnízdo v jehličnatých mlazinách. Hnízdo je poměrně velké, spletené z drobných větviček, kořínků, stébel trav a mechu, který stěnami zpravidla prosvítá. Vystláno je jemnými kořínky, chlupy, žíněmi a peřím. Snůška obsahuje 4-6 namodralých vajíček s řídkými většími šedofialovými a malými červenohnědým skvrnami. Sedí jen samička, sameček ji po celou dobu sezení krmí. Mladé krmí převážně rostlinnou potravou, změkčenou ve voleti, jen tu a tam uloví housenku či brouka. Potrava dospělých se skládá ze semen, bobulí a poupat. Ze šípků vyzobávají jen zrníčka.

Rozšíření

Žije v Evropě, na jihu zasahuje po Sinajský poloostrov a do severozápadní Afriky. Izolovaná populace obývá vysočiny Turkestánu. Byl úspěšně vysazen na Azory, do Austrálie, na Nový Zéland a lokálně na jihovýchod Jižní Ameriky. Je většinou stálý až přelétavý.

Rozšíření v ČR

Běžný druh na téměř celém území, nejhojnější je v kulturní krajině, na horách běžně vystupuje do výšek kolem 800 m. n. m, max Úpské rašeliniště v Krkonoších-1430 m. n. m. V posledních 20 letech je zaznamenáván výraznější pokles stavů, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 450-900 tisíc párů.
V Evropě v posledních desetiletích stavy ve většině zemí stoupaly, v současnosti se evropské populace odhadují na více než 14 milionů párů.
Výběr z galerie
volavka bílá www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info zvonek zelený zvonek zelený zvonek zelený zvonek zelený zvonek zelený zvonek zelený www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info



Nové foto
ledňáček říční www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info volavka bílá www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info zvonek zelený zvonek zelený zvonek zelený zvonek zelený zvonek zelený zvonek zelený zvonek zelený zvonek zelený www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info www.nasiptaci.info