Sýc rousnýSýc rousný Sýc rousný (Aegolius funereus), známý také jako sýc lesní, je fascinující noční dravec patřící do čeledi…
Orel nejmenšíOrel nejmenší Orel nejmenší je velký jako káně, rozpětí kolem 120 cm. Zčásti je jednobarevně hnědý, zčásti světle…
Predátor oblohy – OstřížOstříž lesní (Falco subbuteo): Predátor oblohy Ostříž lesní (Falco subbuteo), elegantní a obratný sokolovitý dravec, je…
Hnízdění poštolky rudonohé v České republicepoštolka rudonohá Hnízdění poštolky rudonohé (Falco vespertinus) v České republice: Historie, současnost a perspektivy…
Pěnice hnědokřídláPěnice hnědokřídlá Pěnice hnědokřídlá (Sylvia curruca): Nenápadná pěnice s charakteristickým hlasem V hustých…
Kopřivka obecnáKopřivka obecná Kopřivka obecná (Mareca strepera) 1. Úvod a systematické zařazení Kopřivka obecná (Mareca strepera…
Hýl obecnýhýl obecný Hýl obecný (Pyrrhula pyrrhula): Podrobný portrét našeho pestrého pěvce Hýl obecný (Pyrrhula pyrrhula)…
Lžičák pestrýlžičák pestrý Lžičák pestrý (Spatula clypeata) – Kachna s unikátním zobákem Úvod Lžičák pestrý (Spatula clypeata, dříve…
Strnad rolnístrnad rolní StrStrnad rolní (Miliaria calandra): Nenápadný pěvec evropské zemědělské krajiny Strnad rolní (Miliaria…
Čírka modráČírka modrá Čírka modrá (Spatula querquedula) 1. Úvod a systematické zařazení Čírka modrá (Spatula querquedula, dříve…