naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

U krmítek

Poznávací znaky

Kaštanové temeno a černá skvrna na bílé tváři patří k typickým znakům vrabce polního (Passer montanus). Tento malý pěvec má pevný kuželovitý zobák a hnědě kreslená záda. Často se pohybuje ve skupinách, jejichž členové se vzájemně dorozumívají krátkým čilým štěbetáním.

Potrava

Dospělí sbírají hlavně semena trav, bylin a obilnin, ale přijímají také hmyz. Při krmení mláďat má živočišná potrava významné místo. Zdrojem potravy bývají neposečené okraje, úhory a zahrady. V zimě vrabci navštěvují krmítka, kde využívají vhodná semena.

Prostředí a rozšíření

Vyhledává zemědělskou krajinu, zahrady, sady, remízky a okraje sídel. Potřebuje místa s nabídkou potravy, úkryty a možnostmi hnízdění. Často se pohybuje společně s dalšími vrabci. Hejna mohou být slyšet podle opakovaného štěbetání, kterým si ptáci udržují vzájemný kontakt.

Hnízdění

Hnízda umisťují do stromových dutin, štěrbin budov a budek. Uvnitř vytvářejí objemnou stavbu z trav, stébel a peří. Vejce zahřívají oba rodiče, kteří také nosí mláďatům potravu. Během příznivého roku může pár vyvést více snůšek.

Život během roku

Mimo období rozmnožování se vrabci polní sdružují do hejn a společně hledají potravu. Jejich život podporuje pestrá krajina s keři, dutými stromy a semeny divokých rostlin. Budky mohou doplnit nedostatek přirozených dutin. Čisté krmítko s čerstvým krmivem pomáhá v zimě, nemůže však nahradit vhodné prostředí během celého roku.

Mohlo by vás zajímat

Pěnkava jíkavec
Pěnkava jíkavec

Pěnkava jíkavec (Fringilla montifringilla), nápadný pěvec s kontrastním zbarvením, je pravidelným, avšak početně velmi proměnlivým zimním hostem České republiky. Tento blízký příbuzný naší…

Chvilka po ránu
Chvilka po ránu

Luňák červený (Milvus milvus) je štíhlý dravec s dlouhými křídly a hluboce vykrojeným ocasem. Rezavé tělo, světlá hlava a světlá pole na spodní…

Strakapoud velký
Strakapoud velký

Druh: strakapoud velký (Dendrocopos major)Lokalita: větrolam, směr TvrdoniceČas pozorování: 8:30Denní doba: ranní hodinyAktivita: pozorování a fotografování

Za deště v Podsedkách
Za deště v Podsedkách

Poštolka obecná (Falco tinnunculus) je menší sokolovitý dravec otevřené krajiny. Má rezavě hnědá křídla s tmavou kresbou, dlouhý ocas a špičatý zobák. Dospělí…