Foto příspěvky

Berneška rudokrká

berneška rudokrká

Husa, kterou díky pestrému zbarvení nelze s jiným druhem zaměnit. Berneška rudokrká je jen o málo menší než kachna divoká, dlouhá sotva 55 cm, ale svým chováním patří bezpečně mezi husy a ne mezi kachny. Je velmi společenská. Ptáci létají v hustých hejnech a všechny obraty vykonávají současně. Podle toho je můžeme poznat už na velkou vzdálenost. Jsou velmi hlučné a jejich jasné volání zní jako „kik – kuik”.

Prostředí

Bernešky rudokrké hnízdí jen v malé oblasti východosibiřské tundry a lesnaté tundry. Takřka všechny přezimují v řadě zátok v jižní části Kaspického moře, menší skupiny i v Íránu a v močálech podél Eufratu. Dříve musely přezimovat ve velkém množství i v Egyptě, protože z doby faraónů se nám zachovaly nezaměnitelné obrázky těchto ptáků. Bernešky rudokrké, které ztratily spojení s ostatními, se též připojují k hejnům hus, táhnoucím na západ a mohou tak dosáhnout střední Evropy. Bernešky odtahují ze zimovišť už v únoru, přilétají však na hnízdiště v tundře teprve v červnu. Husám pak zbývají asi 3 měsíce na to, aby odchovaly mláďata a přepelichaly. Koncem srpna vyrážejí na cestu a v listopadu se objevují jejich hejna zase na zimovištích.

Rozmnožování

Berneška rudokrká hnízdí v tundře a lesnaté tundře na suchých místech v blízkosti vod, často zcela nezakrytě. Hnízda jsou často blízko hnízda sokola stěhovavého nebo káně rousné, kteří oba jsou schopni zahnat polární lišku, největšího nepřítele bernešek rudokrkých. Hnízdo ptáci vystýlají trávou a prachovým peřím.

Potrava

Zčásti živočišná a zčásti rostlinná: kobylky, drobní korýši, výhonky a obilí.

Velikost

Délka: 54-60 cm.
Rozpětí: 110-125 cm.
Hmotnost: 1000-1625 g.

Popis

Nejpestřeji zbarvený druh bernešky. Přední část krku a prsou rezavohnědá, vrch těla černý, břicho, úzké pásy na bocích těla a skvrna u zobáku bílé. Zobák a nohy černé.

Ekologie

Hnízdí několik párů společně, někdy i v malých koloniích do 30 hnízd. Hnízdo staví na zemi, nejčastěji mezi kameny, od poloviny června snáší 3-6(9) vajec. Sedí pouze samice 24-26 dní, po vylíhnutí mláďat se k rodince připojuje i samec.
Převážnou část potravy tvoří trávy.

Rozšíření

Hnízdí v omezeném areálu tundry a lesotundry v západní Sibiři – od poloostrova Jamal po ústí řeky Chatangy na poloostrově Tajmyr. Jednotliví ptáci bývají řídce zastiženi v celé Evropě i v severní Africe. Tažný druh zimující ve stepích střední Asie a východní Evropy.
Na našem území nejméně častý druh bernešky vzácně se objevující mezi listopadem a dubnem.