naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Rubrika: Články

Po dešti venku

Po dešti venku

Pěnice černohlavá (Sylvia atricapilla) je pěvec se šedavým tělem a výraznou čepičkou. Dospělý samec má temeno černé, samice rezavohnědé. Jemný špičatý zobák odpovídá sbírání drobné potravy. Na pohled působí nenápadně, její zvučný…

Číst dál →
U Kostic

U Kostic

Dlouhá chocholka a černobílá křídla jsou nejvýraznějšími znaky dudka chocholatého (Upupa epops). Rezavé odstíny těla doplňuje dlouhý zahnutý zobák. Tento pták tráví značnou část času hledáním potravy na zemi, kde prozkoumává měkkou…

Číst dál →
Kolpík bílý

Kolpík bílý

Úvod Kolpík bílý je velký, nezaměnitelný brodivý pták z čeledi ibisovitých, který okamžitě zaujme svým unikátním zobákem lžicovitého tvaru. Je to elegantní bílý pták, který obývá rozsáhlé mokřadní oblasti Evropy, Asie a…

Číst dál →
MNV – Kyjovka

MNV – Kyjovka

Chocholouš obecný (Galerida cristata) je pěvec s nápadnou špičatou chocholkou, hnědavým opeřením a jemnou kresbou na hrudi. Má poměrně dlouhý zobák a zavalitější postavu. Nenápadné zemité odstíny pomáhají splývat s půdou, mezi…

Číst dál →
Na Tvrdónsku

Na Tvrdónsku

Kalous ušatý (Asio otus) je štíhlá sova s oranžovýma očima, výrazným obličejovým závojem a dlouhými péřovými růžky. Ty nejsou skutečnými ušima, ale pery měnícími polohu podle rozpoložení ptáka. Hnědavé opeření s tmavou…

Číst dál →
Pozorování u Kyjovky

Pozorování u Kyjovky

Ledňáček říční (Alcedo atthis) je drobný pták s jasně modrým hřbetem, oranžovou spodinou těla a dlouhým špičatým zobákem. Má velkou hlavu a krátký ocas. Přestože je barevně nápadný, na stinném břehu může…

Číst dál →
U šutráku

U šutráku

Slípka zelenonohá (Gallinula chloropus) je tmavý vodní pták s červeným čelním štítkem a zobákem zakončeným žlutou špičkou. Na bocích má bílý pruh a při pohybu často ukazuje bílé podocasní peří. Dlouhé zelenavé…

Číst dál →
Stále se zasýpá

Stále se zasýpá

Čížek lesní (Spinus spinus) je malý semenožravý pěvec se žlutozeleným opeřením a výraznými tmavými čárkami. Na křídlech vynikají žluté pásky. Samice mají tlumenější barvy než samci a při získávání potravy se stejně…

Číst dál →