naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Rubrika: Články

Předvánoční zasýpání

Předvánoční zasýpání

Poštolka obecná (Falco tinnunculus) je malý sokolovitý dravec s dlouhým ocasem a špičatými křídly. Hnědavé opeření samic doplňuje tmavé příčné pruhování, dospělí samci mají šedou hlavu. Typickým projevem při lovu je třepotavý…

Číst dál →
Krmítka v sadu

Krmítka v sadu

Poštolka obecná (Falco tinnunculus) je menší sokolovitý dravec otevřené krajiny. Má rezavě hnědá křídla s tmavou kresbou, dlouhý ocas a špičatý zobák. Dospělí samci mívají šedou hlavu a ocas, samice jsou více…

Číst dál →
Výlet na Hodonínsko

Výlet na Hodonínsko

Pěnkava obecná (Fringilla coelebs) je pěvec s kuželovitým zobákem a nápadnými světlými páskami v křídlech. Samec má modrošedou hlavu a narůžovělou hruď, samice je hnědavější a méně výrazná. Světlé krajní části ocasu…

Číst dál →
Odpoledne venku

Odpoledne venku

Proměnlivé hnědé opeření, široká křídla a krátký ocas jsou typickými rysy káně lesní (Buteo buteo). Tento dravec často vyčkává na stromě nebo jiném vyvýšeném místě. Při přeletech využívá proudění vzduchu a dokáže…

Číst dál →
U krmítek

U krmítek

Zvonek zelený (Chloris chloris) má robustní tělo, silný kuželovitý zobák a zelenavé opeření. Jasně žluté plochy v křídlech i ocase pomáhají rozpoznání během letu. Samec bývá výraznější než samice a oba využívají…

Číst dál →
Remízek u Tvrdonic

Remízek u Tvrdonic

Ledňáček říční (Alcedo atthis) spojuje malé tělo s velkou hlavou a dlouhým špičatým zobákem. Modré odstíny hřbetu a křídel kontrastují s rezavě oranžovou spodinou. Při klidném čekání nad vodou dokáže být nenápadný,…

Číst dál →
U rybníka

U rybníka

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je dravec přizpůsobený rychlému lovu mezi stromy. Krátká zaoblená křídla a dlouhý ocas umožňují obratné manévrování. Dospělí mají na spodině příčné pruhování, mladí odlišnou kresbu. Samice jsou výrazně…

Číst dál →
Nádherný den

Nádherný den

Mlynařík dlouhoocasý (Aegithalos caudatus) je malý pěvec s kulatým tělem a nápadně dlouhým ocasem. Jemné černé, bílé a narůžovělé peří vytváří charakteristický vzhled. Má drobný zobák a při hledání potravy obratně přelézá…

Číst dál →
Zimoviště kalousků

Zimoviště kalousků

Kalous ušatý (Asio otus) je sova, kterou na úvodní fotografii prozrazují oranžové oči a péřové růžky. Hnědé, šedavé a rezavé tóny vytvářejí složitou kresbu. Při odpočinku mezi větvemi toto zbarvení pomáhá ptákovi…

Číst dál →