naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

U rybníka

Poznávací znaky

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je dravec přizpůsobený rychlému lovu mezi stromy. Krátká zaoblená křídla a dlouhý ocas umožňují obratné manévrování. Dospělí mají na spodině příčné pruhování, mladí odlišnou kresbu. Samice jsou výrazně větší než samci, což se odráží také ve velikosti kořisti.

Prostředí a rozšíření

Obývá lesy, remízky, parky a zahrady s dřevinami. Potřebuje kryt pro přiblížení ke kořisti a místa vhodná k hnízdění. Může se objevovat také poblíž krmítek, kde využívá soustředění drobných ptáků. Jeho přítomnost často vyvolá rychlé varovné reakce okolních pěvců.

Hnízdění

Hnízdo z větví staví v koruně stromu. Samice zahřívá vejce a zpočátku pečuje o mláďata, samec přináší potravu. Později se na lovu podílí také samice. Rodiče mladé zásobují i po opuštění hnízda, než se osamostatní a naučí účinně lovit.

Potrava

Loví převážně ptáky, které překvapuje krátkým rychlým útokem. Při pronásledování využívá obratnost a kryt vegetace. Samec zpravidla získává menší kořist, větší samice zvládá i větší ptáky. Úlovek uchopuje pařáty a před konzumací jej zpracovává silným zahnutým zobákem.

Život během roku

Část krahujců zůstává v širším okolí hnízdiště, jiní podnikají sezónní přesuny. Jejich život podporují pestré porosty a přirozené populace drobných ptáků. Přítomnost dravce je součástí vztahů v přírodě. Při pozorování je vhodné respektovat klid kolem hnízda a nevyplašit ptáka při odpočinku nebo zpracování kořisti.

Mohlo by vás zajímat

Kostické větrolamy
Kostické větrolamy

Mlynařík dlouhoocasý (Aegithalos caudatus) je pěvec, jehož ocas výrazně přesahuje délku těla. Peří kombinuje bílou, černou a růžovohnědé odstíny. Hlavy jednotlivých populací se…

Chřástal vodní
Chřástal vodní

Znatelně menší než slípka zelenonohá, chřástal vodní je dlouhý 28 cm, je jí však podobný. Má delší žlutočervený zobák, jeho přední strana je…

U krmítek Tvrdonice
U krmítek Tvrdonice

Výrazná červená maska a žlutý pruh na křídle prozrazují stehlíka obecného (Carduelis carduelis). Světlé břicho doplňují hnědavé boky a záda. Tento společenský pěvec…

Poštolka snídá
Poštolka snídá

Poštolka obecná (Falco tinnunculus) je menší dravec se štíhlými křídly, dlouhým ocasem a rezavohnědým opeřením. Samci mají šedavou hlavu, samice bývají více hnědé…

Krásné poledne
Krásné poledne

Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes) je robustní pěvec s mohutnou hlavou a zobákem. Hnědavé peří doplňuje tmavá maska, světlý límec a výrazná kresba křídel.…

Šutrák MNV
Šutrák MNV

Sojka obecná (Garrulus glandarius) je krkavcovitý pták s převážně růžovohnědým tělem, tmavým vousem a nápadně modročernou kresbou na křídlech. Při letu se ukazuje…