
Toulky po podluží
Sojka obecná (Garrulus glandarius) má silný zobák a růžovohnědé tělo doplněné nápadnou modrou kresbou křídel. Černý vous kontrastuje se světlou tváří. Tento lesní pták si všímá změn v okolí a svou přítomnost…
Číst dál →
Sojka obecná (Garrulus glandarius) má silný zobák a růžovohnědé tělo doplněné nápadnou modrou kresbou křídel. Černý vous kontrastuje se světlou tváří. Tento lesní pták si všímá změn v okolí a svou přítomnost…
Číst dál →
Moták pochop (Circus aeruginosus) je dravec s dlouhými křídly a ocasem. Samec kombinuje hnědé, šedé a černé partie, samice bývá převážně hnědá se světlou hlavou a rameny. Vzhled mladých je tmavší. Při…
Číst dál →
Vlha pestrá (Merops apiaster) je štíhlý pták s modrozelenou spodinou, žlutým hrdlem a teplými odstíny hlavy. Tmavá páska přes oko doplňuje její výrazný vzhled. Při získávání potravy se spoléhá na obratný let…
Číst dál →
Stehlík obecný (Carduelis carduelis) je pěvec s jemným světlým zobákem, červenou maskou a žlutým pruhem na křídlech. Hnědavá záda a světlé břicho doplňují černobílou hlavu. Při hledání semen se obratně přidržuje rostlin…
Číst dál →


Vlha pestrá (Merops apiaster) patří mezi evropské ptáky zimující v Africe. Do hnízdních oblastí přináší výraznou kombinaci žlutého hrdla, rezavých zad a modrozelené spodiny. Její lehký let a štíhlý zobák odpovídají lovu…
Číst dál →

Vlha pestrá (Merops apiaster) je nápadná pestrým peřím i způsobem získávání potravy. Kořist vyhledává v letu a k odpočinku využívá přehledné opory. Žluté hrdlo a tmavá oční páska doplňují dlouhý zobák, který…
Číst dál →
Žluva hajní (Oriolus oriolus) je pěvec s výrazným zbarvením dospělého samce: žluté tělo doplňují černá křídla a ocas. Zobák je načervenalý a přes oko vede tmavá kresba. Samice a mladí ptáci jsou…
Číst dál →