Vlha pestrá (Merops apiaster) využívá otevřený prostor nad krajinou jako lovecké prostředí. Z posedu pozorně sleduje pohyb hmyzu a obratně za ním vyráží. Její rezavohnědá hlava, žluté hrdlo a modrozelené tělo patří…
Konopka obecná (Linaria cannabina) je drobný pěvec otevřené krajiny. Samec má šedavou hlavu, rezavohnědá záda a v hnízdním období červenavé čelo i hruď. Samice je méně výrazná a více čárkovaná. Na křídlech…
Čejka chocholatá (Vanellus vanellus) je bahňák s dlouhou chocholkou, světlým břichem a tmavými zády se zelenavým leskem. Široká zaoblená křídla vytvářejí charakteristickou siluetu při letu, který může zahrnovat prudké obraty a kolébavý…
Káně lesní (Buteo buteo) patří mezi dravce otevřené krajiny. Má silný zahnutý zobák, široká křídla a poměrně krátký ocas. Zbarvení je velmi proměnlivé: jednotliví ptáci mohou být světlí, hnědí i téměř tmaví,…
Sýkora koňadra (Parus major) je známý pěvec se žlutou spodinou těla, zelenavými zády a černou hlavou s bílými tvářemi. Středem břicha vede tmavý pruh. Má krátký silný zobák a obratné nohy, které…
Čejka chocholatá (Vanellus vanellus) je bahňák s dlouhou chocholkou, světlým břichem a tmavými zády se zelenavým leskem. Kontrastní kresba hlavy doplňuje její výrazný vzhled. Široká zaoblená křídla vytvářejí charakteristickou siluetu při letu,…
Kukačka obecná (Cuculus canorus) je štíhlý pták s dlouhým ocasem a špičatými křídly. Šedě zbarvení jedinci mají světlou, příčně proužkovanou spodinu těla. Některé samice jsou rezavohnědé. Samcovo dvouslabičné kukání patří k nejznámějším…
Ťuhýk obecný (Lanius collurio) je pěvec se silným zobákem zakončeným zahnutou špičkou. Samec má šedou hlavu, rezavohnědá záda a černou pásku přes oko. Samice je hnědavější a její světlá spodina těla bývá…