naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Rubrika: Články

Ťuhýk obecný

Ťuhýk obecný

Ťuhýk obecný (Lanius collurio) je pěvec se silným zobákem zakončeným zahnutou špičkou. Samec má šedou hlavu, rezavohnědá záda a černou pásku přes oko. Samice je hnědavější a její světlá spodina těla bývá…

Číst dál →
Sad a okolí

Sad a okolí

Poštolka obecná (Falco tinnunculus) je menší sokolovitý dravec otevřené krajiny. Má rezavě hnědá křídla s tmavou kresbou, dlouhý ocas a špičatý zobák. Dospělí samci mívají šedou hlavu a ocas, samice jsou více…

Číst dál →
Orel,Bělořit a další

Orel,Bělořit a další

Bělořit šedý (Oenanthe oenanthe) je menší pěvec otevřené krajiny. Samec v hnízdním šatu má šedý hřbet, černou pásku přes oko a světlou spodinu. Samice je hnědavější. Nápadný bílý kostřec a černá kresba…

Číst dál →
Hrdlička divoká

Hrdlička divoká

Hrdlička divoká (Streptopelia turtur) je štíhlý holubovitý pták s rezavě lemovanými pery na křídlech a jemně narůžovělou hrudí. Dospělí mají po stranách krku černobílé proužky. Šedavá hlava a delší ocas doplňují vzhled,…

Číst dál →
Vlha pestrá

Vlha pestrá

Vlha pestrá (Merops apiaster) je barevný tažný druh s dlouhým zobákem a tmavou páskou přes oko. Při péči o mláďata přináší opakovaně hmyz do hnízdní chodby. Její přítomnost proto ukazuje na význam…

Číst dál →
Zase chvilka venku

Zase chvilka venku

Racek chechtavý (Chroicocephalus ridibundus) je menší racek se světlým tělem, šedými křídly a červenavým zobákem i nohami. V hnízdním šatu má tmavohnědou hlavu. V zimě se tato kapuce ztrácí a na světlé…

Číst dál →