naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Sad a okolí

Poznávací znaky

Poštolka obecná (Falco tinnunculus) je menší sokolovitý dravec otevřené krajiny. Má rezavě hnědá křídla s tmavou kresbou, dlouhý ocas a špičatý zobák. Dospělí samci mívají šedou hlavu a ocas, samice jsou více hnědé. Vzhled mladých ptáků se podobá samicím.

Hnízdění

Vlastní hnízdo obvykle nestaví. Využívá dutiny, výklenky budov, vhodné budky nebo stará hnízda jiných ptáků. Samice převážně zahřívá vejce, samec nosí potravu. Později se na zásobování rostoucích mláďat podílejí oba rodiče, kteří je podporují také po opuštění hnízda.

Prostředí a rozšíření

Žije v zemědělské krajině, na loukách a pastvinách, ale také v sídlech. Vyhledává otevřené plochy s drobnou kořistí a místa vhodná k hnízdění. Při lovu často využívá posedy. Známé je její třepotání na místě, při němž pozorně sleduje zem.

Potrava

Loví především drobné hlodavce, zejména hraboše. Přijímá také hmyz a další menší živočichy podle místní nabídky. Zahlédnutou kořist uchopí silnými pařáty. Úspěšnost hledání potravy ovlivňuje stav vegetace, počasí a množství dostupných zvířat v prostoru, který pravidelně prohledává.

Život během roku

Část poštolek zůstává v širší oblasti hnízdiště, jiné se sezónně přesouvají. Jejich život podporují bezpečná hnízdní místa a pestrá krajina s přirozenou kořistí. Při pozorování lze dobře sledovat rozdíl mezi vyčkáváním na posedu a třepotavým letem. Důležité je nerušit hnízdící páry a zachovat volný přílet k potomstvu.

Mohlo by vás zajímat

Strakapoud velký a malý
Strakapoud velký a malý

Strakapoud velký (Dendrocopos major) je pták přizpůsobený životu na stromech. Na úvodní fotografii jej poznáme podle černobílého opeření, zobáku a červených podocasních krovek.…

Predátor oblohy – Ostříž
Predátor oblohy – Ostříž

Ostříž lesní (Falco subbuteo), elegantní a obratný sokolovitý dravec, je ztělesněním letecké dokonalosti. Tento mistrný lovec, velikostí srovnatelný s poštolkou, avšak s výrazně…

Před deštěm
Před deštěm

Sýkora koňadra (Parus major) je známý pěvec se žlutou spodinou těla, zelenavými zády a černou hlavou s bílými tvářemi. Středem břicha vede tmavý…

Malý velký lovec
Malý velký lovec

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je dravec přizpůsobený rychlému lovu mezi stromy. Krátká zaoblená křídla a dlouhý ocas umožňují obratné manévrování. Dospělí mají na…

Lelek lesní
Lelek lesní

Lelek lesní je druhem s palearktickým typem rozšíření; kromě nejsevernějších částí obývá celou Evropu a jeho areál zasahuje na Blízký Východ, do severozápadní…

U obrázku
U obrázku

www.nasiptaci.info Poznejte ptáky blíže: Atlas ptáků · Hlasy ptáků – přehled nahrávek