naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Před deštěm

Poznávací znaky

Sýkora koňadra (Parus major) je známý pěvec se žlutou spodinou těla, zelenavými zády a černou hlavou s bílými tvářemi. Středem břicha vede tmavý pruh. Má krátký silný zobák a obratné nohy, které umožňují pevné uchopení větviček.

Prostředí a rozšíření

Obývá lesy, parky, sady a zahrady. Vyhovuje jí prostředí s různými stromy, keři a dostupnými dutinami. Dokáže dobře využívat také lidská sídla, pokud zde najde potravu, bezpečné úkryty a vhodná místa pro rozmnožování.

Hnízdění

Hnízdí v dutinách stromů a ochotně obsazuje vhodné budky. Hnízdo vystýlá mechem, chlupy a jemným materiálem. Samice zahřívá vejce, zatímco samec pomáhá přinášet potravu. Mláďata krmí oba rodiče a během jejich růstu musí získávat velké množství drobné kořisti.

Hnízdění

Na jaře a v létě loví především hmyz, housenky a další drobné bezobratlé. Potravu hledá mezi listy, na větvích i v kůře. V chladném období využívá semena a další energeticky vydatnou potravu. U krmítek bývá častým návštěvníkem, ale přirozené zdroje mají stále velký význam.

Život během roku

Většina našich koňader se zdržuje v širším okolí hnízdiště, některé však podnikají přesuny. Mimo rozmnožování se připojují k hejnům dalších pěvců. Pestré zahrady a lesy se starými stromy jim poskytují potřebné podmínky. Při pozorování budky je vhodné stát stranou od příletové cesty, aby rodiče mohli nerušeně krmit potomstvo.

Mohlo by vás zajímat

Rybník a kaluž
Rybník a kaluž

Drozd kvíčala (Turdus pilaris) je pěvec s šedou hlavou, rezavohnědými zády a tmavým ocasem. Světlou spodinu zdobí výrazné tmavé skvrny, hruď má teplejší…

Pěkné pozorování
Pěkné pozorování

Bramborníček černohlavý (Saxicola rubicola) je malý pěvec, jehož samec má tmavou hlavu, bílé skvrny po stranách krku a rezavou hruď. Samice je méně…

Motáci na lovu
Motáci na lovu

Pěkná podívaná v podsedkách u Hrušek.Namotal se i orel mořský a káně. Poznejte ptáky blíže: Orel mořský v…

Na Žižkovsku
Na Žižkovsku

Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes) patří k nenápadně žijícím obyvatelům korun stromů, jeho vzhled je však výrazný. Velkou hlavu doplňuje mohutný zobák, hnědavé tělo,…

Na hnízdišti
Na hnízdišti

Vlha pestrá (Merops apiaster) je nápadná pestrým peřím i způsobem získávání potravy. Kořist vyhledává v letu a k odpočinku využívá přehledné opory. Žluté…

Hnízdní Biologie Luňáka Červeného
Hnízdní Biologie Luňáka Červeného

Luňák červený (Milvus milvus) je středně velký dravec z čeledi jestřábovitých, charakteristický svým dlouhým, hluboce vykrojeným ocasem a rezavě červeným zbarvením. Jeho elegantní…

Zimoviště kalousků
Zimoviště kalousků

Kalous ušatý (Asio otus) je sova, kterou na úvodní fotografii prozrazují oranžové oči a péřové růžky. Hnědé, šedavé a rezavé tóny vytvářejí složitou…

U krmítek je rušno
U krmítek je rušno

Stehlík obecný (Carduelis carduelis) je drobný pěvec s červenou tváří a černobílou kresbou hlavy. Na tmavých křídlech svítí žlutá páska. Jeho jemný zobák…