naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Čejka chocholatá

Poznávací znaky

Čejka chocholatá (Vanellus vanellus) je bahňák s dlouhou chocholkou, světlým břichem a tmavými zády se zelenavým leskem. Kontrastní kresba hlavy doplňuje její výrazný vzhled. Široká zaoblená křídla vytvářejí charakteristickou siluetu při letu, který může zahrnovat prudké obraty a kolébavý pohyb.

Hnízdění

Hnízdo je mělký důlek na zemi, obvykle se čtyřmi skvrnitými vejci. Na péči o snůšku se podílejí rodiče, kteří později mláďata vodí a varují. Dospělí mohou při ohrožení hlasitě bránit hnízdní prostor. Vejce a kuřata jsou citlivá na zemědělské zásahy i vyrušování.

Prostředí a rozšíření

Obývá vlhké louky, pastviny, pole a otevřené mokřady. Potřebuje přehledný terén s nízkou vegetací, v němž nachází potravu a může včas postřehnout nebezpečí. Vlhká půda nabízí množství bezobratlých. Vyšší rostliny v okolí zároveň poskytují mláďatům úkryt před predátory.

Potrava

Sbírá žížaly, hmyz a další drobné živočichy. Potravu získává z povrchu půdy nebo mělké vody. Při hledání často popoběhne a poté se zastaví. Dostatek potravy je zásadní hlavně pro kuřata, která po vylíhnutí brzy opouštějí hnízdo a sama se živí.

Život během roku

Po hnízdění se čejky sdružují do hejn a přesouvají za vhodnými podmínkami. Jejich volání patří k výrazným hlasům otevřené krajiny. Zachování vlhkých luk, mělkých tůní a pestrých polí podporuje jejich život. Při pozorování je důležité nevstupovat do hnízdních ploch a ponechat rodinám klid pro hledání potravy.

Mohlo by vás zajímat

Mlynařík dlouhoocasý
Mlynařík dlouhoocasý

Mlynařík dlouhoocasý (Aegithalos caudatus) je pěvec s velmi malým tělem a nápadně dlouhým ocasem. Světlé opeření doplňují tmavé a růžovohnědé odstíny. Často jej…

Skorec vodní
Skorec vodní

Skorec vodní (Cinclus cinclus) je fascinující pěvec, který si jako jediný zástupce pěvců osvojil umění potápění a aktivního pohybu pod vodní hladinou. Tento…

Krahujec Obecný
Krahujec Obecný

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je dravec přizpůsobený lovu mezi stromy. Na fotografii je patrný zahnutý zobák, oko a šedé zbarvení svrchní části těla.…

Střízlík obecný
Střízlík obecný

V nesmírné a pestré mozaice ptačí říše zaujímá střízlík obecný (Troglodytes troglodytes) zcela jedinečné postavení. Ačkoliv se svými rozměry řadí mezi nejmenší zástupce…

U obrázku
U obrázku

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je štíhlý dravec s krátkými zaoblenými křídly a dlouhým ocasem. Mladí ptáci mají hnědavé opeření, dospělí bývají výrazněji zbarvení.…

Na šutráku
Na šutráku

Lyska černá (Fulica atra) je vodní pták s tmavým tělem, bílým zobákem a bílým čelním štítkem. Dospělí mají načervenalé oči. Na rozdíl od…

Mladé vlhy
Mladé vlhy

Vlha pestrá (Merops apiaster) patří k ptákům, jejichž zbarvení si snadno zapamatujeme. Žluté hrdlo kontrastuje s modrozelenými partiemi a rezavými zády. Dlouhý lehce…