Poznávací znaky
Konopka obecná (Linaria cannabina) je drobný pěvec otevřené krajiny. Samec má šedavou hlavu, rezavohnědá záda a v hnízdním období červenavé čelo i hruď. Samice je méně výrazná a více čárkovaná. Na křídlech a ocase jsou světlé okraje per.
Prostředí a rozšíření
Obývá zemědělskou krajinu, křovinaté stráně, úhory a okraje sídel. Potřebuje kombinaci keřů pro hnízdění a ploch s bylinnou vegetací, která poskytuje semena. Hustý souvislý les pro ni není typickým prostředím.
Hnízdění
Hnízdo staví nízko v hustém keři nebo jiném chráněném porostu. Tvoří je tráva, kořínky a jemnější výstelka. Na péči o potomstvo se podílejí oba rodiče; mláďata krmí také rostlinnou potravou. Samec přednáší melodický zpěv z větve, drátu nebo během krátkého letu.
Potrava
Potravu tvoří především drobná semena různých rostlin. Hledá je na zemi i na stoncích bylin a dokáže využít místa, kde zůstaly rostliny přes zimu. Mimo hnízdní období se sdružuje do hejn, někdy společně s dalšími semenožravými pěvci.
Život během roku
Sezónní pohyby závisí na podmínkách a dostupnosti potravy. Některé konopky zůstávají poblíž hnízdišť, jiné se přesouvají do příznivějších oblastí. Pro tento druh mají velkou hodnotu meze, křoviny a plochy ponechané se semeny. Zachování takové mozaiky nabízí zároveň úkryt, potravu a bezpečná místa k rozmnožování, která na intenzivně obhospodařovaných plochách snadno mizí.
Poznejte ptáky blíže: Konopka obecná v atlasu · Hlasy ptáků – přehled nahrávek









