naši ptáciBLÍŽ K PŘÍRODĚ

Z PTAČÍHO SVĚTA · Články

Hlohovecký a prostřední rybník

Poznávací znaky

Zrzohlávka rudozobá (Netta rufina) je kachna s výrazným rozdílem mezi samcem a samicí. Samec ve svatebním šatu má rezavooranžovou hlavu, červený zobák, tmavou hruď a světlé boky. Samice je hnědavá, se světlejšími tvářemi a mnohem nenápadnějším zbarvením.

Prostředí a rozšíření

Obývá rybníky, jezera a jiné vodní plochy s pobřežní vegetací. Vyhovuje jí nabídka vodních rostlin a klidných zákoutí. Pohybuje se na hladině, ale dokáže se také potápět. Během roku ji lze vidět v párech i skupinách společně s dalšími kachnami.

Potrava

Její potrava je převážně rostlinná. Získává části vodních rostlin, řasy a semena, příležitostně také drobné bezobratlé. Potravu sbírá na hladině, natahuje se pod vodu nebo se za ní potápí. Způsob hledání přizpůsobuje hloubce vody i dostupnosti jednotlivých zdrojů.

Hnízdění

Hnízdo staví samice v krytu vegetace poblíž vody. Vystýlá je prachovým peřím a sama zahřívá vejce. Kachňata po vylíhnutí brzy následují matku na vodu a potravu si vyhledávají sama. Samice je doprovází, chrání a pomáhá jim udržovat společnou skupinu.

Život během roku

Sezónní přesuny souvisejí s podmínkami na vodních plochách a s počasím. Při pelichání potřebují kachny bezpečné prostředí, protože dočasně ztrácejí schopnost letu. Zachování pestrých mokřadů, vodních rostlin a pobřežních porostů podporuje jejich život. Z odstupu lze pozorovat odlišné zbarvení pohlaví, odpočinek na hladině i hledání potravy.

Mohlo by vás zajímat

Odpoledne u krmítek
Odpoledne u krmítek

Brhlík lesní (Sitta europaea) je drobný pěvec s modrošedými zády, světlým hrdlem a rezavými boky. Přes oko se táhne tmavý proužek a zobák…

Malý velký lovec
Malý velký lovec

Krahujec obecný (Accipiter nisus) je dravec přizpůsobený rychlému lovu mezi stromy. Krátká zaoblená křídla a dlouhý ocas umožňují obratné manévrování. Dospělí mají na…

Výlet na Hodonínsko
Výlet na Hodonínsko

Pěnkava obecná (Fringilla coelebs) je pěvec s kuželovitým zobákem a nápadnými světlými páskami v křídlech. Samec má modrošedou hlavu a narůžovělou hruď, samice…

Ještě se mě neomrzeli
Ještě se mě neomrzeli

Ledňáček říční (Alcedo atthis) je malý vodní pták s modrými zády, oranžovou spodinou a špičatým zobákem. Má krátké nohy a kompaktní tělo. Zbarvení…

Dropi, sluky, bekasiny
Dropi, sluky, bekasiny

Drop velký (Otis tarda L.) je zařazen do řádu krátkokřídlí (Gruiformes) a čeledi dropovití (Otididae). Jedná se o druh s palearktickým typem rozšíření.…

Opět u krmítek
Opět u krmítek

Poznejte ptáky blíže: Atlas ptáků · Hlasy ptáků – přehled nahrávek

Procházka za štrekou
Procházka za štrekou

Poštolka obecná (Falco tinnunculus) je menší sokolovitý dravec otevřené krajiny. Má rezavě hnědá křídla s tmavou kresbou, dlouhý ocas a špičatý zobák. Dospělí…